/

Fogorvosnál jártak az önkormányzati képviselők

9 perc olvasás

Szépen megújult rendelő, elégedett páciensek

Februárban írtuk meg a jó hírt, miszerint ismét főállású fogszakorvos nyitja meg fogászati rendelőjét Berhidán. Korábban rengeteg volt a panasz az akadozó ellátásra, mert a helyettesítést vállaló doktorhoz nehezen jutottak be a betegek. Pár hónapja azonban dr. Fabriczki-Vidáts Andrea vette át a fogászati alapellátás teljeskörű működtetését. A doktornő július 20-án az önkormányzati képviselőknek is bemutatta a szépen megújult berhidai fogorvosi rendelőt.

Mivel a két közeli település fogászati alapellátása is a körzethez tartozik, nemcsak a berhidai, hanem Vilonya és Papkeszi község képviselői is elfogadták a doktornő szívélyes meghívását, aki egyrészt szeretett volna köszönetet mondani azért a segítségért, amit rendelő felújítása és berendezése során tapasztalt, másrészt bemutatta azt a környezetet, ahol a fogorvosi ellátásra szoruló páciensek megszabadulhatnak a fogfájástól, és megőrizhetik fogaik egészségét.
Dr. Fabriczki-Vidáts Andrea fog- és szájbetegségek szakorvosa elismerte, praxisának átköltöztetésével kissé nagyobb kihívást vállalt magára, mint amire számított, hiszen három település, azaz csaknem 8700 fő ellátását jelenti a fogorvosi körzet, de már pár hónap tapasztalatával a háta mögött úgy véli, sikerül megbirkóznia a feladattal.

Jobbról: dr. Fabriczki-Vidáts Andrea fogorvos, baloldalon asszisztense

Hozzátette: a jó szakmai munkához azonban elengedhetetlenek a megfelelő körülmények és munkaeszközök, így ezek beszerzéséről maga gondoskodott, valamint az infrastruktúra mellé teljes mértékben igyekszik a tudását és tapasztalatát is hozzátenni. Nagy elhivatottsággal látott munkához, és így is szeretné folytatni, de a magas szintű ellátáshoz a páciensek együttműködésére is szükség van, és eddig e téren is pozitív tapasztalatokat szerzett. Ugyanakkor az is világossá vált számára, hogy a szakmai ellátáson és a megelőző gyógyító munkán túl, jelentős népegészségügyi nevelésre is nagy szükség van. Ezt is szívesen vállalja, de így egy-egy kezelés ideje a megszokottnál tovább tart. Ennek eredményeként, egy rendelési napon legfeljebb 15 beteget fogadhatnak, mert számos esetben az aktuális kezelés mellett, a hatékony fogmosásról, a fogak egészségének megőrzéséről is fel kell világosítani őket. Ezért állt elő az a helyzet, hogy jelenleg már csak októberi időpontra tudják előjegyezni a betegeket, de természetesen az akut kezelésekre mindenképpen hagynak időt. A rendelés első egy órájában azokat látják el, akiknek tegnap fájdult meg a foguk. Ilyenkor a fájdalom megszűntetése a cél, de a további kezelésekre már időpontot adnak  – magyarázta a doktornő.

Dr. Fabriczki-Vidáts Andrea arra kérte a települési önkormányzatok megjelent képviselőit, feltétlenül osszák meg vele a páciensek – mind a pozitív, mind a negatív — visszajelzéseit, hogy amin szükséges, változtasson, mert szeretne elérhető és emberbarát fogászati ellátást nyújtani a kistérség valamennyi lakosa számára. Hozzáfűzte, őt nem érte olyan negatív élmény, ami miatt megbánta volna, hogy Berhidára költöztette a rendelőjét, jól érzi magát ebben a környezetben, és továbbra is lelkesen elvégzi azt a munkát, amire vállalkozott. Végül megköszönte a berhidai önkormányzatnak a sok segítséget, amit a beruházás során – festés, gépészet és egyebek terén – nyújtottak, csupán a rendelő ajtajának hangszigetelését kérte még, mert egyelőre a kezelő zajai, és az ott elhangzottak kihallatszanak a váróba.

Naponta legfeljebb 15 beteg ellátására van lehetőség a megújult rendelőben

Pergő Margit polgármester megígérte, hogy megoldják a hangszigetelést, és a kezelő ablakainak fóliázásáról is gondoskodnak, hiszen mindhárom településnek közös érdeke, hogy magas színvonalon és zökkenőmentesen történjen a fogászati ellátás, így ehhez minden tőlük telhető segítséget megadnak – mondta, majd a késő délutáni rendelési idő kihasználtságáról érdeklődött. A doktornő szerint a kedd és a csütörtök délutáni rendelés is folyamatosan telített, hiszen sokan csak munka után tudják igénybe venni a fogászati kezelést, ezért olykor kevésnek is tűnik a két nap, annyi az előjegyzés! Szerencsére, a páciensek is rugalmasak az időpontok egyeztetésében. Hozzátette: leginkább a telefonon bejelentkezők türelmét szeretnék kérni, mert amíg az asszisztensével egy adott páciens ellátásával vannak elfoglalva, nem mindig sikerül a telefont is felvenni, így többször kell próbálkozni a hívással.

Végül a vilonyai és papkeszii önkormányzati képviselők is megköszönték mind a berhidaiaknak, mind a doktornőnek az impozánsan kialakított fogászati rendelőt. Hozzátették: eddig csak pozitív visszajelzésekről tudnak beszámolni, de az előjegyzések magas aránya is arra utal, hogy az emberek nem lebeszélik, hanem rábeszélik egymást a berhidai fogászati praxis felkeresésére.

Dr. Fabriczki-Vidáts Andrea Hétfőn, szerdán és pénteken 8-14 óráig
                                                  Kedden és csütörtökön:   14-20 óráig rendel.
A nyári szabadsága idején, így augusztus 1-től 12-éig dr. Nagy Rezső helyettesíti a doktornőt.

Kövess: