/

Helyi értékek ünnepe a majdani tájházban

7 perc olvasás

Folytatódott a műhelybeszélgetés az Értéktárak – Értékkörök megalakításáról

Bár nem lesz része a Berhidai Napoknak, közvetve mégis kapcsolódik a szeptemberi rendezvénysorozathoz az a kulturális esemény, amely a tervek szerint, mintegy záróprogramként tárja majd a helyi értékeket az érdeklődők elé. A „Berhidai Értéknap” városunk majdani tájházában kerül megrendezésre szeptember 11-én, vasárnap. 

A múlt héten a Berhidai Művelődési Ház És Könyvtárban az Értéktárak – Értékkörök megalakulását célzó, második műhelybeszélgetést tartották meg településünkön. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. komplex kulturális-művészeti projektek keretében megvalósuló pályázat célja egy komplex, többlépcsős, értékalapú, közösségépítő, tematikus együttműködéseket fejlesztő folyamat megvalósítása Veszprém megye három térségének kilenc településén: Bakonynána-Bakonyoszlop-Olaszfalu, Berhida-Jásd-Küngös, Nyirád-Halimba-Zalahaláp. Városunk a Jásddal és Küngössel alkotott, térségi értékkör központja lesz.

Ahogy az elsőt, a mostani műhelybeszélgetést is Hoffner Tibor vidékfejlesztő, a taljándörögdi KÖSZI (Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért) egyesület elnöke, valamint Mihalcsik Márta a Nemzeti Művelődési Intézet referense vezette. Mint arról korábban beszámoltunk, az előkészítő megbeszélésen igen sok helyi értékre tettek javaslatot a jelenlévők, ahogy ezúttal is, a megerősítések mellett, néhányan újabbakra is felhívták a figyelmet. Gerőfiné Mészáros Anita, a művelődési ház vezetője pedig, a „Berhidai Értéknap” megszervezéséről tájékoztatta a beszélgetés résztvevőit. Szeptember 7-10-ig tartanak idén a Berhidai Napok, és úgy tervezik, hogy vasárnap, 11-én rendezik meg a helyi értékek napját, amit hagyományteremtő programnak is szánnak. A részletek kidolgozása még ugyan hátravan, de néhány részletet már most megtudhattunk.

A jelenlévőknek voltak még újabb, helyi értékre tett javaslataik

Az első, berhidai értékünnepet a majdani tájházban rendezik meg. Igaz, hogy a közelmúltban önkormányzati tulajdonba került épület valódi tájházzá alakítása még hosszabb folyamat része, de időszakos kiállítások megrendezésére már most is alkalmasnak ígérkezik. Így szeptember 11-én a szobák mindegyikében egy-egy kiállítás várja majd az érdeklődőket. Egyikben az Összefogással Berhidáért Egyesület a helyi kézműves és hobbi alkotókat várja hagyományos kiállítására, egy másik helyiségben a berhidai képzőművészek által, városunk nevezetességeiről, természeti értékeiről készült festményei, rajzai, fotói, kisplasztikái kerülnek közszemlére. A harmadik szobában kapnának helyet az eddig összegyűjtött, javasolt helyi értékek, amelyeket nemcsak felsorolás szintjén, hanem – amennyire lehetséges — tárgyi formában és fényképeken is megkísérelnek bemutatni. Ezzel együtt interaktív jellege is lesz a ennek a kiállításnak, mert a látogatók maguk is tehetnek még javaslatot olyan értékekre, amelyek addig nem kerültek említésre, illetve arról is szavazhatnak, mely kiállított értéket javasolnák a megalakuló Értéktár Bizottságnak a helyi értéktárba való felvételre.

A már felsoroltak közül sem volt könnyű kiválasztani, melyek igazán ‘egyediek’ a jelenlévők számára

A tájház udvarán pedig kézműves foglalkozásoknak állítanak fel pár sátrat, amelyekben különféle, könnyen elsajátítható technikákkal készíthetnek apróbb tárgyakat mind a gyerekek, mind a felnőttek. Ugyanakkor egy kisebb, szabadtéri színpad felállítását is tervezik, ahol a versmondók és kisebb zenei produkciók kaphatnak teret és lehetőséget a bemutatkozásra. Gazdagnak és igen sokszínűnek ígérkezik tehát ez a vasárnap délután, annál is inkább, mert a helyi civilek is bekapcsolódnak, és akár gyalog, vagy lovaskocsival is körbe lehet járni a városközpontban még nyitva tartó kiállításokat, illetve a jellegzetes berhidai helyszíneket: az Együvé tartozás parkját, a Szent Kereszt templomot, valamint a mögötte felállított népi játékokat is ki lehet próbálni.

Mint megtudtuk, az Értéktárak – Értékkörök program keretében egy pár perces imázs- illetve reklámfilm is készül majd, az alapul vett, berhidai értékekről, valamint az azonos térségbe tartozó, három település — esetünkben Jásd, Küngös és Berhida — a projekt folyamán egymásnak is bemutatják majd értékeiket.  

Kövess: