/

Arcok, jellemek és hangulatok — ceruzarajzokon

7 perc olvasás

Illésné Györkös Nóra első portrékiállítása

Ismerős arcvonások, jellegzetes mosolyok a napjainkban gyakran látott hírességek, ceruzával készült képmásain. Az alkotások legtöbbjén egyből felismerhető, kinek a portréja előtt állunk, ha végigjárjuk Illésné Györkös Nóra portré tárlatát, amely a Kossuth utcai művelődési házban a Szárnypróbálgatások elnevezésű kiállítás-sorozatban nyílt meg június 20-án.

Először lépett alkotásaival a helyi nyilvánosság elé Illésné Györkös Nóra, ötgyermekes berhidai anyuka, aki eddig a saját örömére, ám mégis valamiféle megmagyarázhatatlan belső késztetésből kezdett el ismét foglalkozni a gyermekkori kedvenc időtöltésével: a rajzilással. Tehetségéhez nem fér kétség – mutatott rá kiállításmegnyitójában Gerőfiné Mészáros Anita, a művelődési ház vezetője — Nem tanult soha rajzolni, mégis, amikor ceruzát fog a kezébe, csodát alkot. Rajzol örömmel, jókedvvel, belső késztetésből. Számára az alkotás feltöltődés és aktív elfoglaltsággal eltöltött idő. Már gyermekként is szívesen ragadott ceruzát, szívesen rajzolt le különböző tárgyakat, festett, alkotott. Ám kamaszként másfelé sodorta az élet, vegyipari feldolgozónak tanult, gyárban és élelmiszerboltban dolgozott, és komolyabban csak három évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a rajzolással.

Felismerhető, ismert arcok a rajzokon

Nórának nem volt lehetősége művésztanár mellett fejleszteni a tehetségét, mint megtudtuk, teljesen autodidakta módon tanulta a különböző technikákat, ösztönből rajzol. Kiválasztja a rajzolni kívánt fotót, s az alapján viszi papírra, amit lát. Kinagyít egy fényképet a telefonján, letölti, és lerajzolja. Mindennap alkot, van úgy, hogy hat órán át rajzol.  Szívesen tanul új dolgokat, szeretne fejlődni. Főként portrékat készít, de vannak olyan időszakok, amikor nem úgy sikerül egy-egy rajz, a személyiség ábrázolása, ahogy szeretné, ilyenkor vált, és arcok helyett kedves, barátságos képeket, kislányos rajzokat készít. Közben folyamatosan bővíti eszköztárát, minőségi ceruzákkal, ecsettel, krétákkal dolgozik, és folyamatosan keresi a fejlődési lehetőségeket is.  Utánanéz egy-egy technikának, az internetes közösségi oldalakon pedig más grafikusoktól is kap segítséget egy-egy új, ábrázolási mód elsajátításához.

Újabb alkotásain a színekkel is kísérletezik

Az intézményvezető Illésné portréinak részletgazdagságára és élethű ábrázolására is felhívta a látogatók figyelmét. — Láthatjuk az arcokon a finom barázdákat, a szőrszálat, a szemek csillogását. Felismerjük a színész Gálvölgyit, Gesztesit, vagy éppen Harrison Fordot, és gondolatban már társítjuk hozzá a személyt, a fotót, a filmet. Bár mindegyik arc fényképről készült, de egyedi. Néhány szinte már-már tökéletes, némelyik kevésbé az, de mindegyik az alkotó tehetségéről árulkodik – fűzte hozzá, és szólt arról is, hogy az emberi arc megjelenítése mindig is az egyik legizgalmasabb kihívások egyikéhez tartozott, hiszen ezek nem egyszerű rajzok csupán, mert a portrékon megjelenik az alanyok egyénisége, és éppúgy felfedezhető bennük az alkotó hangulata is.

Ha nem úgy sikeról a portré, ahogy szeretné, Nóra más témához nyúl

A kiállított rajzok mindegyike ceruzával készült. Ha jobban megfigyeljük őket, mégis látjuk Nóra fejlődését. Az újabban készített rajzai részletesebbek, gyakorlottabb kezek munkájáról tesznek bizonyságot. Egy-egy portré egyfajta kísérletezés is, az új technikák kipróbálásnak kísérlete. Ilyen például, az utóbbi néhány hónapban a színes ceruza használata. A próbálkozások, egy-egy technika elsajátítása pozitív hatású, s egy idő után magabiztosságot ad. Ezért Gerőfiné Mészáros Anita arra biztatta az először kiállító Nórát, hogy bátran próbáljon ki új dolgokat, hiszen mindeközben számtalan csodálatos mű jön létre a keze alatt, a technikai tudása pedig mélyül, és egyre jobban fejlődik.

A kiállításmegnyitó perceit Gál Adrienn és Ódor Kamilla verssel és dallal színesítette. Illésné Györkös Nóra portrétárlata július 3-ig tekinthető meg a művelődési ház nyitvatartása idejében.

Kövess: