/

Nem Berhidán történik a legtöbb bűncselekmény a térségben

9 perc olvasás

Összességében kevesebb eset volt tavaly, mint 2020-ban

Ahogy minden év első negyedében, a Várpalotai Rendőrkapitányság idén is elkészítette a tavalyi esztendő eseményeit összefoglaló beszámolóját. Berhida közrend és közbiztonsági helyzetéről a múlt héten a bizottságok tárgyaltak, e héten pedig a képviselő-testület asztalára kerül a kapitányság 2021. évi tevékenységréről szóló beszámoló.  

A bizottsági üléseken részt vett Csepely Balázs rendőr alezredes, a Várpalotai Rendőrkapitányság vezetőhelyettese, aki a statisztikai adatok tükrében úgy értékelte: Berhida élhető és biztonságos település, bár talán többen emlékeznek még a sok évvel ezelőtti állapotokra, de mára magunk mögött tudhatjuk a negatív megítélést, annál is inkább, mert – mint mondta — a kapitányság körzetében korántsem Berhidán történik a legtöbb bűncselekmény! Sőt, tavaly 2020-hoz viszonyítva, településünkön összességében további 15 százalékkal csökkent a rendőrségi esetek száma. Eközben a nyomozási eredményesség megközelíti a 80 százalékot, ami az utóbbi 12 év legmagasabb értéke.
Igaz, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 14-ről 25-re emelkedett. Fontos azonban leszögezni, hogy ebbe a kategóriába nem csak a lopás, garázdaság és rongálás tartozik, hanem a statisztika ide sorolja az ittas vezetést és a közúti baleset okozását is. Berhidán tavaly 4 lakásbetörést jelentettek a rendőrségen, valamint 6 garázdaság, 14 lopás és 6 testi sértés elkövetésében intézkedtek az egyenruhások. Jó hír, hogy kábítószerrel való visszaélést tavaly nem regisztráltak, és a kiemelten kezelt bűncselekmények száma is csökkent. A lakásbetörések felderítésében tavaly a legmagasabb, 80 százalékos eredményt értek el a nyomozók, viszont a rongálás tekintetében csökkent az eredményességi mutató.

Csepely Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető-helyettes szerint Berhida biztonságos település

Csepely Balázs r. alezredes – a bizottsági tagok által felvetett köztéri, például a Kistónál történt rongálásokkal kapcsolatban — felhívta a figyelmet, hogy ezek a felderítésében sokat segíthetnek az állampolgárok, amennyiben észleléskor fényképet, vagy videót készítenek a cselekményről, és azt elküldik a kapitányságra. A köztéri kameráknak is kulcsszerepük van bizonyításban, hiszen a rendőrség csak beazonosított elkövetővel szemben indíthat eljárást. Amennyiben kiskorú az érintett, az iskola, vagy a gyámügy bevonásával a szülők vonhatók felelősségre. A következmények pedig – ha azt tapasztalják, hogy a tetteik nem maradnak büntetlenül — visszatartják a későbbi elkövetőket. 

Fotónk illusztráció, de akár a Kistúnál is készülhetett volna. Olykor ott is szívesen látnának a berhidaiak járőröző rendőröket.

Valószínűleg nem csak Berhidán borzolják a kedélyeket a lakott területen jóval magasabb sebességgel közlekedő autósok. Korábban a rossz utak jelentették a problémát, de amint elkészülnek az aszfaltozott utak, a felelőtlenül száguldozókra panaszkodnak a lakosok. Ráadásul Berhidán gyakran előfordul, hogy műszakilag ellenőrizetlen járművel és jogosítvány nélkül furikáznak egyesek. Velük szemben tavaly 11 esetben intézkedtek a rendőrök. Talán visszatartó erő lehet az a jogszabályi változás, miszerint a jogosítvány nélküli járművezetés akár elzárással is sújtható szabálysértés.
Csepely Balázs kiemelte: országosan is súlyos aggodalomra ad okot az utakon tapasztalható, elképesztő közlekedési morál. A megoldás azonban – bár sokat tesznek érte, hogy felhívják a figyelmet a szabályos közlekedésre — a balesetek megelőzése nem kizárólag rendőrségi, hanem össztársadalmi feladat, amiben a családnak, az oktatási intézményeknek is bőven van felelősségük, hiszen a rendőrségi bírság – a jelentős emeléssel együtt — önmagában még nem vezet eredményre.

Tavaly városunk területén 19 közlekedési baleset történt, közülük 8 ütközés személyi sérüléssel járt és 4 esetben volt ittas a baleset okozója. Ezen a területen egyelőre nem tapasztalható változás a korábbi évhez képest. Bár jó hírnek számít, hogy Berhidán csökkent a bűncselekmények száma, de mint a bizottsági üléseken elhangzott, a lakosok biztonságérzete nem elsősorban a javuló statisztikai adatokon múlik, hanem például azon, ha a köztereken – különösen sötétedés után – gyakrabban látnak járőröket, valamint azon, ha szükség esetén gyors rendőri segítségre számíthatnak. Csepely Balázs kapitányságvezető-helyettes ígérete szerint a jövőben tervet dolgoznak ki egy több fős, berhidai rendőrségi egység létrehozására, hiszen a rendelkezésre álló, új rendőrségi épület alkalmas lehet egy helyi őrs működtetésére, de hozzátette: ez egyelőre hosszabb távú terv része.

A bizottságok álláspontja szerint fontos, hogy a lakosság akár égetést, akár más rendőrségi beavatkozást igénylő eseményt tapasztal, rögtön hívja a 112-es központi telefonszámot ahol majd a szükséges intézkedést megteszik.

Kövess: