/

A felelőtlenek szemétjét mindig mások takarítják el

6 perc olvasás

A TeSzedd mozgalom margójára

A múlt hét végén Berhida is bekapcsolódott a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalomba, amit idén immár tizedik alkalommal, ezúttal május 2-8. között szerveztek meg az országban a TeSzedd önkéntesekkel. Településünkön a tucatnyi felnőtt mellett a May Lasho Trajo Tanoda diákjai is részt vettek a városi „nagytakarításban”, amely során, rövid idő alatt, nem kevesebb, mint 140 zsák, a természetbe kidobott, illegálisan lerakott szemetet gyűjtöttek össze.

Az országos nagytakarítási mozgalmat az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezi, biztosítva a szükséges munkaeszközöket – kesztyű, zsák, kötöző –, és az egybegyűjtött hulladék szállítási költségét, ám a munkát az elhivatott környezetbarát önkéntesek végzik el. Az akció jó lehetőséget kínál a környezetvédelmi közösségi szolgálat megszervezésére, az ifjú nemzedék környezettudatos életre nevelésére, ezért is dicséretes, hogy Berhidán a tanoda diákjai is lelkesen bekapcsolódtak a hétvégi szemétgyűjtésbe. A 140 zsák összeszedett hulladék viszont meglehetősen szomorú tény, annál is inkább, mert ez a rengeteg szemét nem magától kerül a természetbe, és nem is a szél hordja oda, hanem felelőtlen emberek szabadulnak meg így a számukra feleslegessé vált hulladékaiktól. Mondhatni: egyesek rendszeresen „előállítják” a szemétkupacokat, nem törődve azzal, hogy azokat mindig másoknak kell ő utánuk eltakarítani!

Az illegális hulladékelhelyezés azonban nem csupán berhidai, hanem országos probléma! Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a TeSzedd mozgalmat egy évtizeddel ezelőtt indították el, és sajnos még mindig van mit – nem is keveset! – összegyűjteni az önkénteseknek! Tavaly például az országban közel százezer önkéntes vett részt az akcióban, akik többezer tonna hulladéktól tisztították meg az országot. És hiába ismétlik meg minden évben, a szemétkupacok azon a napon ugyan fogynak — de mivel még mindig túl sokan vannak azok, akik továbbra is gátlások nélkül „gondoskodnak” a külterületek beszennyezéséről –, a szeméthegyek újra és újra ellepik a külterületeket. Pedig az illegális szemét elhelyezését szigorúan büntetik. Csakhogy, ehhez az elkövetőt, elkövetőket fülön is kell csípni, és rájuk bizonyítani a törvénysértést, ami nem egyszerű feladat, hiszen az illegális szemetelők igyekeznek titokban cselekedni.

Telnek és gyűlnek a szemeteszsákok, csak nem azok takarítanak, akik korábban szemeteltek (Fotó: Status Quo Berhidán)

Így aztán továbbra is beláthatatlan, hogy ennek az évente ismétlődő körforgásnak mikor fog vége szakadni. Mert addig, amíg lesznek, akik felelőtlenül, tiltott módon szabadulnak meg a hulladéktól, addig az elszánt, önkéntes szemétgyűjtőknek is, sajnos bőven lesz dolguk! Pedig az lenne az igazságos, ha a természetbe kihurcolt hulladékot azok takarítanák el maguk után, akik azt kidobták. Talán hatásosabb visszatartó erő lenne, mint a pénzbírság! Ugyanakkor ez a nemtörődöm szemetelés azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert ma már számos, legális módja van a hulladék és a háztartási limlom elhelyezésének is. Berhidán évente kétszer lehet lomtalanítani, ezen kívül heti rendszerességgel elszállítják a szelektív és háztartási hulladékot, és minden évben megszervezik az elhasználódott elektronikus kisgépek begyűjtését is. Mindössze némi tudatosságot és odafigyelést igényel, ami mindenkitől elvárható, ha élhetőbb, egészségesebb környezetben szeretne élni! Vagy mégsem?

Kövess: