/

Cseh Tamás est az Ascher Oszkár Színház előadásában

6 perc olvasás

A Déryné Program keretében holnap, szerdán este 19 órakor a Berhidai Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárban „Átlátszó víz legyen…” címmel, Cseh Tamás esten vehetnek részt az érdeklődők. Az előadást a budapesti Ascher Oszkár Színház előadásában láthatják.

Cseh Tamást, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerzőt, színészt és előadóművészt nem kell bemutatni azoknak, akik a 70-es, 80-as években voltak fiatalok, de a későbbi nemzedékek körében is roppant népszerű volt, generációnk egyik legszívesebben hallgatott szerzője és előadójaként tiszteltük. Talán az érettségire ajándékba kapott gitárnak is lehetett benne szerepe, de leginkább a Bereményi Géza költővel történt találkozása jelentette Cseh Tamás számára az igazi ugródeszkát a zenei pályafutásában. Bereményivel ugyanis már a megismerkedésük másnapján elkezdtek dalokat szerezni, majd összeköltöztek és százával írták a közös dalokat, amelyeket kezdetben kisebb közösségekben adtak elő, így nem jutottak el a nagyközönséghez. Egyrészt féltek a cenzúrától, másrészt meg a fogadtatásuktól is tartottak, mígnem egyik daluk Jancsó Miklós filmrendező fülébe is eljutott, és azt Cseh Tamás előadta a Még kér a nép című filmben.

1975-ben megismerkedett Másik Jánossal, akivel operát szándékoztak írni, de Bereményi Géza javaslatára, úgynevezett zenei levél született, majd Levél nővéremnek címmel megjelent az első nagylemezük. A kedvező fogadtatásnak köszönhetően, 1978-ban a szerzőpáros újabb zenei albuma, az Antoine és Desiré követte. A harmadik nagylemez címe a Fehér babák takarodója volt.  Az 1981-ben kiadott Műcsarnok-album ismert művészekre, írókra, költőkre reflektált, majd 1983-ban egy összefüggő történetet „zenéltek el”, sok prózai részlettel, Frontátvonulás címmel.

Cseh Tamás a 80-as években csatlakozott az alakuló Katona József Színházhoz. 1987-ben jelent meg az Utóirat című lemeze, amelyre az 1983 előtti dalok kerültek fel. 1982-től Bereményi Géza nem vállalta a közös munkát, de hét év kihagyást követően, mégis újrakezdték, így 1990-ben elkészült az Új dalok című album. Azokban az években, amikor nem dolgoztak együtt, Cseh dalait Csengey Dénes írta, az akkoriban megjelent közös album Mélyrepülés címmel jelet meg.

Cseh Tamás 1983-ban a Liszt Ferenc-díjat, a következő évben a Magyar Köztársaság Érdemend tisztikeresztjét kapta meg, 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2004-ben jelent meg Az igazi levél nővéremnek c. CD-je, valamint az Ady lemez, amelyen Ady Endre verseit énekelte fel Novák János zenéjére. 2009-ben, 66 éves korában hunyt el.

Az Ascher Oszkár Színház alapítója Szeifnerné Csetényi Anikó, aki 2005-ben bekövetkezett haláláig vezette a lelkes, tehetséges, szerepelni vágyó középiskolások csoportját, amely 1970-ben vette fel Ascher Oszkár nevét. Kezdetben Ascher Oszkár Irodalmi Színpad elnevezéssel, napjainkban már Ascher Oszkár Színház néven tartja számon a közönség.

Kiemelt feladatunknak tekintjük a magyar drámairodalom gyöngyszemeinek bemutatását, de a világirodalom klasszikusaitól is szívesen válogatunk. Repertoárukon szerepelnek új, kísérleti kezdeményezések, beavató színházi műsorok, irodalmi és zenés előadóestek, valamint mesejátékok is. Előadásaik egyediségét talán éppen a családias jelleg adja: a nézők karnyújtásnyira ülve benne élhetnek a darabban, különös áramkört létrehozva a színjátszók és a befogadók között.

Mindenkit szeretettel várnak április 13-ai Cseh Tamás estre! Az előadás a Déryné Program hozzájárulásának köszönhetően ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Hívják a 06/88/455-400 telefonszámot! Vagy e-mailen: címen igényelhetnek belépőjegyet.

Kövess: