/

Tojásberzselés, arcfestés és népi játékok

4 perc olvasás

Húsvéti hagyományőrző nap a Petőfiben

Vajon tudják-e, miként történik a tojásberzselés? Nem csak e fura szó jelentését tudhatták meg, hanem — sok-sok egyéb érdekesség mellett –, meg is próbálkozhattak vele azok a gyermekek, akik szüleik kíséretében április 9-én délelőtt ellátogattak a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárba, ahol húsvéti hagyományőrző napot tartott a Rokolya Néptánccsoport.

A felnőttek biztosan még emlékezhetnek gyermekkoruk tojásfestéseire, amikor főként természetes anyagokkal színezték és díszítették a húsvéti ünnepek jelképeit, a festett tojásokat. Sokan ismertük, és alkalmaztuk is a berzselést, csak talán nem így neveztük ezt az egyik legősibb tojásdíszíztő módot, amihez különféle alakú, csipkézett leveleket, virágszirmokat gyűjtöttünk, majd ráhelyeztük, és vékony harisnyával, vagy gézzel rákötve, jó meleg hagymahéjlébe áztattuk a tojásokat. A levelekből így szépséges minták rajzolódtak ki a barnára, vagy lilára színeződő tojásokon. A Rokolya Néptánccsoport tagjainak köszönhetően, a berhidai gyerekek is megismerkedhettek ezzel a nagyon egyszerű, természetes tojásfestési technikával.

hagymahéj leve barnára színezi a tojásokat, de a levelek, szirmok alatt szép minták maradnak

Aki elkészült a színezéssel, egy kis arcfestéssel, rövid időre maga is átváltozhatott azzá, amivé szeretett volna: kiscicává, kisnyuszivá, vagy épp kölyöktigrissé, de ezen kívül még számos érdekes népi játékban is részük lehetett az apróságoknak, mint például a tojásdobálás, ostor átugrálás, de volt még húsvéti totó meg fotózás is. A kézműves foglalkozáson pedig egyszerűen elkészíthető, ám mégis látványos húsvéti figurákat, ujjbábot, báránykát és nyuszikát készíthettek a résztvevők. De, hogy ne csak kezük, hanem a lábuk is járjon, a Rokolya vezetésével húsvéti népdalokat énekelve, néptáncot is tanultak.

Alkalmi húsvéti fotózás.

A vidám délelőtt során a felnőttek örömmel elevenítették fel a gyermekkorukban megélt húsvéti készülődés emlékét, az apróságok pedig élvezettel berzselték a tojásokat, és készítették el a húsvéti dekorációkat. Mindenki meglelte magának azt az elfoglaltságot, amiben ügyeskedhetett.

Szőttesek közt egy kis „nyuszi”.

Mint megtudtuk, a Rokolya Néptánccsoport április 29-én, pénteken 17 órakor tartja a következő rendezvényét, amikor népviseleti kiállításra várja az érdeklődőket.  

Kövess: