/

A lakossági kéményseprés ingyenes, sokan mégsem élnek vele

5 perc olvasás

A tűzoltóság kiemelt figyelmet fordít tűzesetek megelőzésére

Városunk képviselő-testülete márciusi ülésén elfogadta a Pétfüdői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2021. évi tevékenységéről készült beszámolóját, amelyből kitűnik, kis mértékben csökkent a tűzesetek száma, és mivel egyre többen alkalmaznak szénmonoxid jelzőt – bár előfordultak ilyen jellegű riasztások – nem történt súlyos személyi sérülés.

A parancsnoksághoz hat járás (a Várpalotai, a Veszprémi, Zirci, a Móri, a Balatonalmádi és a Székesfehérvári járás)18 települése tartozik. Ez meglehetősen nagyméretű működési területet foglal magában, több mint 355 ezer lakossal.

A beszámolóból kiderül, hogy tavaly főként a szabadtéri tűzesetek számánál volt tapasztalható kisebb növekedés az előző év adataihoz képest, amit a csapadékmentes, aszályos időjárás okozott. Ugyanakkor több mint félszáz esetben történt téves riasztás, de felében mégsem hagyták el a raktárt a szerek, mert a jelzést a lemondó kód alapján lemondták. Fontos azonban, hogy a szándékos téves riasztás súlyos bírságot von maga után.

Az is megfigyelhető, hogy utóbbi évek extrém időjárása következtében gyakoribb volt a műszaki mentés, ami egyre inkább meghaladja a tűzesetek számát. Tavaly két alkalommal sújtott le a térségre nagy mennyiségű csapadékkal és orkán erejű széllel kísért időjárás, így többször volt szükség műszaki mentésre.

Nem történt változás a kéménytüzek számát illetően, tavaly is több esetben fordult elő, hogy a kémények belsejében felgyülemlett és lerakódott korom égni kezdett. Őri György tűzoltóparancsnok a Humán Ügyek Bizottsága ülésén kiemelte, hogy az embereknek nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a kéményeik karbantartására.  Sokan talán nem tudják, hogy ez a szolgáltatás a lakosság részére ingyenes, és a 1818 telefonszámon kell bejelenteni, ahol időpontot egyeztethetnek a kéményseprésről. Fontos, hogy még a fűtési idény előtt vizsgáltassák át, és tisztíttassák ki a kéményeiket, hogy télen már ne okozzon gondot a lerakódott korom.

Tavaly a szénmonoxiddal kapcsolatos események száma ugyan enyhén megnövekedett, de szerencsére egyik esetben sem történt személyi sérülés, ami elsősorban a CO jelzőknek volt köszönhető. A szénmonoxid szivárgást ugyanis érzékelte a házi műszer, és mivel figyelmeztetett a veszélyre, a lakók idejében reagálhattak, így nem szenvedtek egészségkárosodást.

A tűzoltóparancsnokság továbbra is nagy figyelmet fordít a lakás- és kéménytüzek megelőzésre, ezért rendkívül fontosnak tartják a  rendszerese tájékoztatást. Folytatják a „30 perc a család biztonságáért” programot, amelyben szóróanyagot juttatnak el a lakossághoz. Őri György tűzoltó alezredes arra is felhívta a figyelmet, hogy országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, tehát tilos a kültéri, szabad lánggal történő égetés. A nyári, aszályos időszakban pedig még fokozottabban kell figyelni a tűzveszélyre!  

Kövess: