/

Közösségbe szerveződnek a berhidai alkotók

6 perc olvasás

„Legyünk kapcsolatban olyan emberekkel, akikkel hasonló az alkotói szenvedélyünk.” – ezt a mondatot választotta toborzója mottójául Bálint Imre festőművész, aki ötödik éve él városunkban — pár éve önálló kiállítását is láthatták az érdeklődők –, és most egy helyi, kreatív alkotói kör megalakítására készül.

Kérdésünkre elmondta, hogy a berhidai képzőművészeti csoport létrehozásával egyrészt az a célja, hogy a helyi és környékbeli művészeti tevékenységgel foglalkozó emberek egymás munkáját megismerve, támogassák és inspirálják egymást, másrészt pedig közös, művészeti rendezvények szervezése által a nagy nyilvánosság elé tárhassák mindazt, ami eddig rejtve maradt a helyiek előtt. Kákonyi Júliát idézve, hozzátette:

„Hinni kell abban, hogy az alkotói energiák a csoportban összeadódnak, inspirálnak, és többek leszünk általuk.”

Művészeti csoportok, társaságok nagyon régóta léteznek és működnek. Ma is rendkívül színesnek mondható ez a paletta, bár a korábbiakkal ellentétben, már nincsenek izmusok, sem határozott irányvonalak a művészetekben. Mindenki keresi a saját hangját, kifejezésmódját, azt a műfajt és stílust, ami a legmarkánsabban jellemzi, és amelyben nemcsak örömét leli, hanem képes a valóságtól elrugaszkodva, szabad utat engedni a képzeletének, és valami újat létrehozni. 

Mint megtudtuk, Bálint Imrének az alkotói közösség szervezésében van már tapasztalata, hiszen az ő kezdeményezésére jött létre Érden — és azóta is sikeresen működik — a Poly-Art Alapítvány IRKA Irodalmi Köre mellett, a Képzőművészek Érdi Közössége (KÉK). Számos csoportos és egyéni kiállítást, közös vízparti festést, sőt évenként, szabadtéri alkotó tábort is szerveztek. Meggyőződése, hogy Berhidán is sok tehetséges ember él, akik felfedezték magukban és alkalmazzák is a kreativitás ajándékát, azt az alkotási képességet, amiben ki tudnak teljesedni, ám szükségük van némi bátorításra és megerősítésre, ami kedvet és erőt ad a fejlődéshez, az új műfajok és technikai kifejezések kereséséhez.

Bálint Imre a Duna-parti festő napon

Vár tehát mindenkit, aki bármiféle kreatív tevékenységgel foglalkozik: fényképez, fest, rajzol, farag, agyaggal, textillel, vagy bármilyen más anyaggal dolgozik, hiszen napjainkban valóban csak a képzelet szabhat határt annak, hogy új ötletek révén, és ügyes kezek nyomán, miként legyen valamiből szemet gyönyörködtető, meghökkentő, vagy éppen elgondolkodtató műalkotás. Az újrahasznosítás sem újdonság, de még mindig időszerű, és csak ötletek kellenek az újra-, illetve tovább gondolásához. 

Bálint Imre néhány általa eddig megismert alkotóval már felvette a kapcsolatot, de meggyőződése, hogy akadnak még olyanok, akikről nem értesült, ezért kéri, hogy aki kedvet érez ahhoz, hogy egy helyi alkotói kör közös tevékenységét és munkásságát erősítse, hívja bátran a 06-20-9150-934 telefonszámot, vagy keresse meg a Fecebook profilján. Összejöveteleiket a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár Kossuth utcai épületében tervezik megtartani. Még eldöntésre vár, hogy a többségnek, a hétköznap délután, vagy a szombat délelőtt lenne-e alkalmasabb a találkozásra. Az összejövetel időpontjáról értesítést kapnak az érdeklődők.

(Címlap Bálint Noémi tervezése.)

Kövess: