/

Járda, kertrendezés és zöldhulladék-gyűjtés

6 perc olvasás

Idén megépül a kihagyott járdaszakasz

Régóta zavarja a környéken élőket, hogy a Liszt Ferenc és a Magyar Ifjúság utca között, a Veszprémi úton egy hosszabb szakaszon nincs járda. Ennek az az oka, hogy a keskeny közterületen nem volt lehetséges járdát építeni. A megoldás egy szakasz magánterület kisajátítása volt, ami meglehetősen bonyolult és hosszadalmas folyamat. Az önkormányzatnak hosszas ügyintézést követően, végül sikerült kisajátítani azt a darab földterületet, amely immár lehetővé teszi, hogy a kimaradt járdaszakasz is megépüljön. Jelenleg folyamatban van a járda tervezése, és a terep rendezés is elkezdődött. A régi kerítést kibontották, és eltávolították az akadályt jelentó bokrokat, kivágták a fákat.

A Rózsafa utcában is elkészült a járda

Mivel a szükséges forrás az önkormányzat rendelkezésére áll, idén már biztosan lesz járda ezen a részen is. Amennyiben az ingatlantulajdonos új kerítése is elkészül, valamint az önkormányzat is megkapja az engedélyt a megépítésére, elkezdik a munkálatokat, így várhatóan az év második felére végre elkészül ez a kihagyott járdaszakasz is.
Közben a napokban a Rózsafa utcában is befejeződött a járda építése. A berhidai önkormányzat idén is pályázott járdaépítési forrásra. Amennyiben sikeres lesz a pályázat, további négy utca kaphat majd térkövezett járdát.

Újra megnyitja kapuit a zöldhulladék udvar

Küszöbön a várva-várt tavasz, és a kellemes időjárás érkezésével sokan el is kezdték kertjeik rendezését. Mindenki igyekszik az elszáradt növényeket, szélfútta faágakat, a megmaradt, elkorhadt leveleket és az egyéb zöldhulladékot kitakarítani a kertből, helyet készítve a friss növényeknek. Sokaknak azonban az okozza a legfőbb gondot, hogy miként szabaduljanak majd meg a kupacokba gyűjtött zöldhulladéktól. Elégetni ugyanis tilos, és az aszály miatt egyébként is országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, így a száraz kerti hulladékot semmiképpen sem szabad elégetni!
A kertes ingatlantulajdonosok számára a leghasznosabb megoldás a komposztálás. Aki konyhakerttel is foglalkozik, jól tudja, hogy aligha létezik táplálóbb és hasznosabb talaj a komposzttal dúsított földnél. Érdemes tehát a kerti zöldhulladékot ily módon hasznosítani.
Ha mégse szeretnének vele bajlódni, a szolgáltató elszállítja, de csak a Vertikál zsákjaiba gyűjtött zöldhulladékot.

Az ilyen, kupacba gyűjtött zöldhulladékot nehéz zsákba helyezni, jobb megoldás a zöldhulladék-udvarba történő elszállítása

Csakhogy ilyenkor tavasszal a legtöbb kertben annál jóval több, a kertrendezés során keletkezett hulladék van, mint amennyit ezekbe, a nem túlságosan nagyméretű zsákokba bele lehetne gyömöszölni. Az önkormányzat – a TESZ segítségével és kizárólag a helyi lakosok számára — idén is megszervezi atavaszi zöldhulladék-gyűjtést.  Március 19-én, szombaton bárki megszabadulhat a számára feleslegessé vált kerti hulladéktól, ha azt maga szállítja a hulladékudvarba. Lakcímkártya bemutatásával akár nagyobb mennyiségű zöldhulladék elhelyezésére is lehetőség lesz, így akinek nincs megfelelő járműve a szállításhoz, keressen ismerősöket, szomszédokat, akikkel összefogva, több zöldhulladékot is elvihetnek egyszerre. Fontos, hogy ne csak a kerítésen belül tisztítsák meg és szépítsék a tulajdonukat, hanem az ingatlanok előtti közterületet is rendben tartsa mindenki, hogy tiszta és szép legyen a környezetünk.

Kövess: