/

Berhidai vetőmagok a zalaegerszegi kertekben

5 perc olvasás

Hamarosan kiderül, kedvelik-e a berhidai zöldségekből gyűjtött vetőmagok a zalai földet, hoznak-e majd olyan szép terméseket, amilyenekkel az idén félévszázados  Berhidai Kertbarát Kör oszlopos tagjai büszkélkednek terménykiállításaikon. De, ha nem a szél fújta el a magokat egészen Zalaegerszegig, akkor mégis, miként jutottak el olyan messzire tőlünk? Eláruljuk: a zalaegerszegi kertbarátok segítségével, akik a Berhidai Kertbarát Kör meghívására a hétvégén, március 12-én városunkba látogattak.

Hatalmas volt a nyüzsgés szombaton a berhidai Kossuth utcai művelődési házban, itt fogadta a Berhidai Kertbarát Kör a Zalagerszegi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület tagjait. Barátságuk több évre nyúlik vissza, és a korábbi években már többször meglátogatták egymást a két „testvérkör” tagjai. Bár az utóbbi két évben a járványveszély miatt kénytelenek voltak felfüggeszteni a kölcsönös vendégeskedést, ám a jó kapcsolat, a barátság továbbra is megmaradt, így mindkét közösség már nagyon várta az újabb találkozás lehetőségét.

Sajnos, a berhidai közösséghez hasonlóan, a zalaegerszegi kertbarátok is elsősorban a fiatal utánpótlás hiányával küzdenek, de a láthatóan idősebb és tapasztalt kertészkedők is örömmel és nagy érdeklődéssel hallgatták Kellerné Szász Anikó, a berhidai kör vezetőjének, saját tapasztalatain alapuló előadását a korszerű termesztési módokról és a vegyszermentes növényvédelemről. Ezt követően – kizárólag a vendégek kedvéért — a helyi kertbarátok újra megnyitották a múlt hétvégi vetőmag börzéjüket, amelyen a zalaegerszegiek kedvükre válogathattak a csomagolt és a településünkön már meghonosított, különleges és bőtermő zöldségfélék magjai közül.

Nagy érdeklődéssel hallgatták a különleges fajtákról és termelési módokról szóló előadást

A vendégek a nap folytatásában meglátogatták Berhida egyik büszkeségét, a többszáz éves Szent Kereszt kőtemplomot, és rövid sétát tettek a városközpontban, majd miután jóízűen elfogyasztották a vendéglátóik által készített ebédet, a hölgyek – saját kívánságukra – Kellerné Szász Anikó vezetésével kézműves foglalkozáson vettek részt, amelyen üde húsvéti dekorációt készítettek. A férfiak pedig harmonikamuzsika mellett nótáztak, és a világ dolgait is megvitatva, jóízűt beszélgettek egymással.

Készülnek a barkával,, tavaszi virágokkal összeállított húsvéti dekorációk

Egyébként a két, egymástól meglehetősen távoleső kör barátsága nem véletlen, hiszen sok közöttük a hasonlóság: több évtizedes múltra tekintenek vissza, tagjaik – bár régóta kertészkednek – nyitottak az új módszerekre és elsősorban a vegyszermentes termesztés hívei. Az évenkénti látogatások során pedig nem csak tapasztalatot és vetőmagot cserélnek, hanem közelebbről is megismerik városaik nevezetességeit és kultúráját, és nem utolsó sorban barátságok is születnek.

Reméljük, a berhidai börzéről származó magokból hamarosan palánták lesznek, majd szárba szökkennek, és a nyár folyamán bőséges termést hoznak, emlékeztetve a zalaegerszegi kertbarátokat a berhidaiakkal közösen eltöltött, kellemes napra.

Kövess: