/

Segítség a menekülteknek

7 perc olvasás

Mindenkit megrendített az Ukrajnát ért orosz katonai támadás, és aggódva figyeljük. az immár két hete zajló, egyre nagyobb pusztításról, áldozatok számáról érkező híreket. A háború miatt a civil lakosság a közeli országokba próbál menekülni. Nálunk főként a Kárpátalján élő magyarok keresnek menedéket. Hazánkban elsőként a civil szervezetek fogtak össze, majd a segélyszervezetek és állami intézmények is csatlakoztak a szinte semmi nélkül érkező, riadt családok, gyermekekkel menekülő nők és idősek megsegítéséhez.

Mint arról Pergő Margit polgármester tájékoztatójából értesültünk, Berhidán már korábban is mintegy hetven, Ukrajnából származó felnőtt élt, akiknek többsége a helyi gyárban, illetve a közeli települések üzemeiben dolgozik. Ők most igyekeznek a háború sújtotta övezetből a családjukat, gyermekeiket is átmenteni, így  a napokban Berhidára is érkeztek háborús menekültek, többségben gyermekek. Ellátásukról a helyi önkormányzat mindaddig gondoskodik, amíg az okirataikat nem sikerül rendezniük. A Süni Óvoda konyhájából naponta kapnak meleg ételt és uzsonnát, valamint a családsegítő szolgálat a lakosság által adományozott élelemmel látja el őket azokon a napokon – hétvégén és ünnepnapokon –, amikor az óvoda konyhája nem üzemel – közölte a polgármester.

Településünkön tehát, a menekültek ellátását a Berhidai Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozói szervezik, így aki adakozni szeretne a javukra, ezt ennél a szolgálatnál teheti meg, ahol Goda Attila intézményvezetőhelyettes koordinálja az adománygyűjtést. Fontos, hogy kizárólag tartós élelmiszert, valamint a legszükségesebb tárgyi adományokat várják, pénzadományokat viszont nem fogadhatnak el. Aki inkább pénzzel segítene, a megadott telefonszámon érdeklődjön, hogy milyen bankszámlaszámra utalhatja a menekülteknek szánt adományt.

Pergő Margit arra is kitért, hogy a településünkre érkező menekültek okiratainak elkészítésével az idegenrendészeti hivatal foglalkozik, ott kell kérelmezni a legális itt tartózkodásukat igazoló papírokat. Az ügyintézésben, illetve a nyomtatványok kitöltésében azonban a családsegítő szolgálat munkatársai is szívesen segítséget nyújtanak. Amint rendeződnek a legális itt tartózkodási irataik, a gyermekek orvosi, valamint óvodai és iskolai ellátásra is jogosultságot szereznek.

A Berhidai Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat a Városházán működik, ide várják a lakosság élelmiszer- és egyéb tárgyi adományait. (Veszprémi út 1-3.).

Mivel segíthetnek?

-Takarók, hálózsákok, izolációs fóliák, párnák, sátor, polifoam
-Tisztálkodó szerek (szappan, tusfürdő. és hajsampon, fogkrém, fogkefe, tisztasági intimbetét, papír zsebkendő, egészségügyi papír)
-Babaápolási kellékek (pelenka, nedves törlőkendő, popsikrém, gyermek vitaminok, bébiétel)
-Tartós élelmiszerek (például konzerv, száraztészta, könnyen és gyorsan elkészíthető ételek, levesek, kása, müzli, csokoládé, magvak, szárított gyümölcs stb.)
-Innivalók (tartós tej, kakaó, tea, gyümölcslé, ásványvíz)
-Zseblámpa, elem, gyertya
-Fertőtlenítő- és tisztítószerek
-Alufólia, és egyszer használatos evőeszközök
-Gumikesztyű, szájmaszk, szalvéta

Fontos, hogy mindenki csak olyat adjon, amit maga is szívesen elfogadna. Az adományokat külön, kisebb dobozokba, illetve zsákokba csomagolják, és feliratozzák annak tartalma szerint.

Az intézmény működőképes mosógépet is szívesen elfogad, valamint továbbra is közreműködik a menekült családok elszállásolásában, és kérik, hogy a befogadási szándékot a 88/455-153 telefonszámon, emailben a elérhetőségen jelezzék. Itt kaphatnak arról is felvilágosítást, milyen számlaszámra utalhatják a menekültek megsegítésére szánt pénzadományaikat.

Aki tud, segítsen! Gondoljon arra, hogy ezek az emberek a puszta életüket mentve hagytak hátra mindent, amijük volt: az otthonukat, a munkájukat, egész eddigi életüket, és indultak el az ismeretlenbe, nem tudva, mi vár rájuk. Amíg élet van, mindent újra lehet kezdeni, ha akadnak, akik segítő kezet nyújtanak nekik.

 

Kövess: