/

Esküt tettek a szavazatszámlálók

5 perc olvasás

Felkészülés a parlamenti választásokra és a népszavazásra

Mint ismert, Áder János köztársasági elnök április 3-ra írta ki az idén esedékes országgyűlési képviselők választását. Ezzel egyidejűleg ezúttal négy kérdéses országos népszavazásra is sor kerül. Városunkban is megkezdődtek a szükséges választási előkészületek, így a múlt csütörtökön dr. Guti László jegyző elnökletével összeültek a Berhidai Választási Bizottság szavazatszámláló tagjai.

A választópolgárok április első vasárnapján, reggel hat órától este hét óráig járulhatnak az urnák elé, hogy kifejezzék akaratukat a ország vezetését illetően, és egyidejűleg a kiírt népszavazási kérdésekről is düntsenek. Fontos tudni, hogy március 25-én 16 óráig jelentkezhetnek át azok a választók, akik nem a nyilvántartásba vett lakóhelyükön, hanem ettől eltérő helyen szeretnék leadni a voksukat. Eddig az időpontig kérhető a külképviseleti névjegyzékbe való felvétel is, amennyiben külföldön szavaznának. A mozgásukban akadályozott személyek a szavazás napján, április 3-án, déli 12 óráig kérhetnek mozgóurnát.

Az idei választásokat nem csak az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy ezen a napon országos népszavazást is tartanak, hanem a Covid19 járvány elleni védekezési szabályok betartására is oda kell figyelni. Bár a védőmaszk viselésének kötelezettségét feloldották, de a távolságtartás és az egyéb egészségügyi szabályok betartását viszont mindenkitől elvárják.

Településünkön jól felkészült, rutinos szavazatszámlálók várják majd a szavazási körzetek voksolóit

A berhidai szavazatszámláló bizottságok tagjai Pergő Margit polgármester vezetésével ünnepélyesen esküt tettek, majd megkapták az idei választások fontos tudnivalóit összefoglaló kézikönyvet, valamint dr. Guti László részletes eligazítása során a felmerülő kérdésekre is készségesen válaszolt. Mondhatni, településünkön évek óta rutinos szavazatszámlálók vesznek részt a választások zavartalan lebonyolításában, akik idén is fel vannak készülve erre a felelősségteljes, éber odafigyelést és türelmet követelő tisztség betöltésére.

Dr. Guti László, a Helyi Választási Bizottság elnöke készítette fel a szavazatszámláló bizottságok tagjait a felelősségteljes feladatra

A választópolgárok faladata pedig, hogy ugyancsak felelősségteljesen, legjobb meggyőződésük szerint adják le voksukat. Fel kell készülniük arra, hogy ezúttal nem csak az országgyűlési képviselői helyekért induló egyéni képviselőkre és pártszervezetekre adhatják le a voksukat, hanem a népszavazási kérdésekről is kinyilváníthatják a véleményüket. Ugyanakkor jogukban áll azt is eldönteni – bár egyszerre tartják meg mindkettőt –, hogy vagy a választáson, vagy csak a népszavazáson, illetve mindkettőn részt kívánnak-e venni, így csak azt a megjelenési ívet kell aláírniuk, amelyben le kívánják adni a voksukat.

Részletesebb tájékoztatásért forduljanak a polgármesteri hivatalban működő választási bizottsághoz, vagy látogassák meg a www.valasztasok.hu internetes oldalt.  

Kövess: