/

Új gyermek- és ifjúsági részleg a könyvtárban

7 perc olvasás

Meseillusztrációs rajzkiállítással egybekötött avató ünnepséget tartottak március 1-én délután a Művelődési Ház és Könyvtár Kossuth utcai házában, ahol településünk legkisebb olvasói birtokba is vehették a részükre elérhető könyvespolcokkal, babzsákokkal, apró asztalokkal és székekkel berendezett, bensőséges könyvtári kuckót.

A meghitt ünnepség kezdetén Gerőfiné Mészáros Anita intézményvezető köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy az integrált intézmény könyvtári részlege közel 10 ezer kötettel, heti 28 órában várja olvasóit. Régi álmuk volt a könyvtár megújítása, amire 2020-ban előbb a nyílászárók cseréjével nyílt lehetőség, majd az idén pályázati forrásból a gyermekkönyvtári részleget újították meg. Így a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma által kiírt „Települési Könyvtárak szakmai eszközfejlesztése, korszerűsítése” című pályázatnak köszönhetően, a Kossuth utcai könyvtárban egy barátságos olvasószigetet alakítottak ki a gyermek- és ifjúsági részleg számára. Erre a célra, valamint szakmai eszközfejlesztésre és korszerűsítésre több mint 1,8 millió forrást nyert az intézmény, így ezt az összeget költségvetési keretükből kiegészítve, több mint kétmillió forintot fordíthattak a beruházásra.

Az apróságok hamar birtokba vették a számukra kialakított kuckót

A gyermekek láthatóan boldogan vették birtokba  a könnyen elérhető polcokkal, színes babzsákokkal, kisasztalokkal és székekkel, puha szőnyeggel kialakított olvasókuckót. A megújult részleg remek lehetőség a legkisebb látogatók számára, hogy a kiválasztott könyvbe belelapozzanak, a nagyobbak meg akár el is mélyüljenek egy-egy izgalmas olvasmányba, illetve kényelmesen elhelyezkedjenek itta a könyvtári foglalkozások alkalmával – fogalmazott az intézményvezető.

A megnyitón két verset is hallottunk, és Pergő Margit polgármester mondott avatóbeszédet

Pergő Margit polgármester kifejtette: kiváltságos esemény napjainkban egy megújult könyvtárat avatni, de még ennél is nagyobb öröm ilyen intézményt gyermek számára átadni, hiszen az emberek életében fontos szerepe van a könyvtárnak. Nem adatik meg mindenkinek olyan bőséges házikönyvtár, hogy a kiválasztott olvasmányt csak leemelje a polcról. Egykor a könyvtár fontos találkozóhelynek is számított, ahol a hasonló érdeklődésű emberek találkozhattak, és el is beszélgethettek egymással. A gyermekkönyvtárnak ma sokkal fontosabb szerepe van, mint régen, mert egyre többször vagyunk szemtanúi annak, hogy már a kisgyermekek kezében is ott van az okostelefon, és ez túlságosan leköti a figyelmüket. Ezzel szemben a könyvtárban belelapozhatnak a korosztályuknak megfelelő könyveket, beszélgethetnek egymással olvasmányaikról, vagy részt vehetnek könyvtári programokon is. S, ha itt jól érzi magát a gyermek, állandó olvasóvá válik, és nem csak a szüleit hozza el, hanem a könyvekben örömöt lelve, felnőttként is rendszeres könyvtár látogatóvá válik – fogalmazott Pergő Margit.

Te melyik könyvet ismered? — Ezt érdemes elolvasni! — Egymásnak is ajánlanak könyvet a srácok.

A gyermekek hamar birtokba vették a részükre berendezett kuckót. Ki-ki szabadon levette a polcról az érdeklődésének megfelelő könyvet, majd a babzsákokra huppanva, kíváncsian lapozgatták azokat. Akadt, aki akkor is maradt volna még szívesen, amikor édesapja érte jött.

Sok színes és ötletes rajz született

A megújult könyvtár „Kedvenc mesém, kedvenc könyvem” címmel gyermekrajz pályázatot hirdetetett óvodások és iskolások számára. Rengeteg szép és ötletes meseillusztráció született, így nem korcsoportok szerint jutalmazták a legsikeresebb rajzok szerzőit, hanem kategóriák alapján választották ki a legötletesebbet, a legszínesebbet, vagy a változatos technikával készült, legjobbnak ítélt munkákat.
A rajzkiállítás március 10-ig megtekinthető a Kossuth utcai Művelődési Ház és Könyvtár földszinti aulájában. A könyvtár gyermek- és ifjúsági részlege pedig a könyvtár nyitvatartása alatt várja legkisebb olvasóit is.  

Kövess: