/

Szebb környezetben gyógyulhatnak a kisbetegek  

11 perc olvasás

Korszerű épületbe költözhet vissza a gyermekorvos és a védőnői szolgálat

Csütörtökön, február 3-án ünnepélyes keretek között avatták fel a teljesen megújult berhidai gyermekorvosi rendelőt és a jövőben immár önálló épületbe költőző védőnői szolgálat létesítményét. Az eseményen jelen volt Kontrát Károly, a körzet országgyűlési képviselője, aki Pergő Margit polgármesterrel, Dankáné dr. Csontai Erzsébet gyermekorvossal és Weisz Gáborral, a kivitelező cég képviselőjével közösen vágta át a nemzeti színű szalagot a megszépült rendelő bejáratánál.

A Hősök terén álló, nem egészen 100 négyzetméteres épületben fogadta a település legifjabb pácienseit a berhidai gyermekorvosi rendelő, és korábban ugyanitt kapott helyet a település védőnői szolgálata. A nemrégen befejeződött, 80 millió forintos beruházásnak köszönhetően, napokon belül egy teljesen felújított, tágasabb környezet várja majd mind a gyermekorvost felkereső betegeket, mind pedig a védőnői szolgálat tanácsadására érkezőket. A fejlesztés keretében ugyanis, nem csak a rendelőt korszerűsítették, hanem a mögötte lévő, korábban az idősek napközi otthonaként funkcionáló épületet is átalakították, amit hamarosan a város védőnői szolgálata vesz majd birtokba. Természetesen az idősek sem maradtak ellátás nélkül, ők időközben már átköltöztek, és azóta remekül belakták a részükre átalakított Árpád utcai új otthonukat.

– „Számomra különösen jelentős és örömteli esemény résztvevői lehetünk ma, ugyanis egy sok évvel ezelőtt született terv valósult meg”

– fogalmazott a jelenlévők köszöntését követően Pergő Margit polgármester, hozzátette: Még 2008-ban, amikor polgármester lett, az első beadott pályázatuk a berhidai gyermekorvosi rendelő átépítése volt. Akkor, sajnos nem nyertek, ahogy a későbbiek során sem, de nem adták fel! Végül Kontrát Károly képviselő segítségével sikerült Berhidának olyan mértékű kormányzati támogatásra szert tenni, amely összegből nemcsak a rendelő újulhatott meg, hanem a védőnői szolgálat is egy önálló, jóval tágasabb és méltóbb helyre költözhet. A két épület korszerűsítése összesen 80 millió forintból valósult meg. A 64 millió forint kormányzati támogatást az önkormányzat 16 millió forint önrésszel egészítette ki, így készülhetett el mindkét épület korszerűsítése – mondta a polgármester.

Még üresen is csillogg-villog a belső tér

Az átadáskor még üresen álló, de a kivitelezőnek köszönhetően igényesen felújított épületek hamarosan új otthont adnak a berhidai gyermekek egészségügyi ellátásának. Mint megtudtuk: településünkön jelenleg 1309 gyermekkorú él, de évente 70-80 születést jegyeznek, így az ellátásukról gondoskodó két doktornőnek és három védőnőnek bőven akad tennivalója legkisebbjeink egészségének megőrzésében, szükség esetén a gyógyításában és gondozásában.
Reméljük, hogy a munkakörülményeik javításával, a mai igényeknek megfelelő környezet biztosításával, legalább egy kisebb terhet levehettünk a vállukról, de az önkormányzat a továbbiakban is – a lehetőségeihez mérten – készen áll mindenben támogatni a tevékenységüket – zárta szavait Pergő Margit.

Az átadás folytatásában Dankáné dr. Csontai Erzsébet, a rendelő gyermekorvosa is kifejezte köszönetét a megújult létesítményért. Elmondta: 1988. szeptember 1-én lépte át először az épület küszöbét, körzeti gyermekorvosként kezdte itt a munkát, ma már alapellátó gyermekorvosként dolgozik. A 33 évvel ezelőtt még korszerűnek mondható rendelő az évtizedek alatt nyilván sokat veszített a fényéből, megért a felújításra. Köszönet illeti a polgármester asszonyt, hogy – mint említette is – hivatalba lépése óta szívén viselte a korszerűsítését, és ma végre szemtanúi lehetünk a rendelő megújulásának, így a jövőben egy igazán szép környezetben tudják biztosítani a gyermekek ellátását. Az elkövetkező napokban bőven lesz munkájuk a beköltözéssel, de  — tette hozzá a doktornő  — azt szeretné, ha úgy vigyáznának rá, hogy majdan, amikor nyugdíjba megy, ő is egy olyan környezetet hagyjon az utódjára, ahol jó dolgozni, és ahová a gyermekek is jó érzéssel lépnek be, még akkor is, ha épp betegség miatt érkeznek.

A védőnői szolgálat a telek hátső teráben, a volt idősek napközi otthonában kapott helyet. A kert szépítése tavaszra várható

-„A magyar jövő a magyar gyermek, ezért a kormány kiemelten támogatja a családalapítást a gyermekvállalást, a gyermekek iskoláztatását és egészségügyi ellátását”

 – kezdte avató beszédét Kontrát Károly, térségünk országgyűlési képviselője. Hozzáfűzte: Fontos, hogy a gyermekek egészségben nőjenek fel, ezért külön köszöni a doktornőnek az 1988 óta tartó szolgálatát, amit a berhidai gyermekekért és szüleikért tesz. Örömére szolgál, hogy számos projekt megvalósításában együtt tudnak működni a polgármester asszonnyal, így az átadás előtt, a hivatalban tett látogatása során. már a további célokról, a jövőbeni fejlesztések megvalósításának lehetőségeiről egyeztettek.

„Berhida szépen fejlődött az elmúlt időszakban, így bízhatunk abban, hogy a fejlesztések folytatódnak, és sorra megvalósulnak az önkormányzat által kitűzött célok”

 – húzta alá Kontrát Károly.

Felker Zsolt plébános megáldotta a megújult intézményeket

Az ünnepség zárásaként Felker Zsolt plébániai kormányzó megáldotta a megújult épületeket, és ezt követően Kontrát Károly országgyűlési képviselő. Pergő Margit polgármester, Dankáné dr. Csontai Erzsébet gyermekorvos és Weisz Gábor, a kivitelező cég képviselője közösen átvágták a nemzeti színű szalagot a megszépült rendelő bejáratánál, átadva ezzel a megújult, impozáns épületeket rendeltetésüknek.

Kövess: