/

Bőtermő magvak, tanácsadás, kedvezmények

10 perc olvasás
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Miért legyünk Kertbarát Kör tagok?

Tavaly, sajnos elmaradt, de idén teljes erőbevetéssel készülnek a Berhidai Kertbarát Kör tagjai hagyományos vetőmagbörzéjükre, annál is inkább, mert ebben az évben – kimondani is sok! – félévszázados jubileumot ünnepelnek. Ha egy népes közösség képes ötven éven át talpon maradni, egészen biztos, hogy a tagjai olyan ismeretek birtokában vannak, ami összetartja és megújítja a csapatot. Vajon mi a titkuk? Miért éri meg a Kertbarát Körhöz tartozni? – kérdeztük Kellerné Szász Anikótól, aki nem csak sok éve tagja, de több mint egy évtizede vezetője is az idén jubiláló közösségnek.

-A város lakossága és a környéken élők, elsősorban az évenkénti, a Berhidai Napokon megrendezett, nagyszabású terménykiállításainkról ismer bennünket – mondja. — Valóban mi is nagy odafigyeléssel készülünk ezekre a bemutatkozásokra. A tagság mindig rengeteg munkát és időt áldoz rájuk, és a végeredmény tényleg látványos, a látogatóktól is mindig elismerő visszajelzést kapunk. De! Szeretném aláhúzni, hogy a Kertbarát Kör egész éves működése nem csak ebből áll. A terménykiállításunk – ha úgy tetszik – csak hab a tortán, mert a közösségünk munkája ennél jóval szerteágazóbb, sok-sok fontos, értékes és hasznos tevékenységből, ismeretszerzésből tevődik össze.

-Említene  néhányat?

-Például az értékes tapasztalatcsere. Az újabbnál újabb terményfajták vetése és gondozása terén, kinek mi volt sikeres, melyik hozott bővebb termést, mit, hogyan érdemes elvetni, milyen termést hoz? Mennyire válnak be a talajjavító és vegyszermentes növényvédő szerek, vagy a napjainkban alkalmazott magas ágyások, balkontermesztések, meg a sok egyéb újítás? Igaz, hogy a tagság életkora már alaposan meghaladta a nyugdíjkorhatárt, de a kísérletező kedvük, az újításra való érdeklődésük még igen élénk. Készek kipróbálni az új fajtákat, a különleges termesztési módokat is. Ehhez pedig óriási segítség számunkra, hogy a Kertbarát Kör hosszú évek óta kiváló kapcsolatot ápol a magas minőségű szaporító cégekkel, ismert kertészetekkel, amelyektől kedvezményesen vásárolhatjuk meg a már bevált, kitűnő fajták magvait. Néha magam is elcsodálkozom, hogy egyáltalán hajlandóak foglalkozni velünk, egy ilyen kis közösséggel, de eddig mindig számíthattunk rájuk. Ha tőlük szerezzük be a magvakat, garantált, hogy ugyanazzal az energiával, sokkal szebbet, többet termelhetünk, mert ezek a fajták már ellenállóbbak a megváltozott időjárási körülményekkel és a kártevőkkel szemben is. De említhetném azt is, hogy kiváló minőségű palántaföldet, szaporító tálcákat, vagy olyan kiváló, tartós élettartamú kerti eszközöket, kisebb szerszámokat is be tudunk szerezni tőlük, amelyeket a számunkra elérhető boltokban hiába is keresnénk.

-Emellett a helyi gazdaboltban is 10 százalékos kedvezményt kaphatnak a Kertbarát Kör tagjai.

-Igen, a teljes jogú tagoknak jár egy erre jogosító kártya, ami jól jöhet tavasszal, amikor magvakat, virágcserepeket, talajjavítót, növényvédő szereket és mindenféle kerti eszközt kell beszerezni.

A Kertbarát Kör terménykiállításai mindig látványosak

-Úgy tudom, szakmai előadókat is szívesen vendégül látnak. Milyen témákban?

-Nemcsak a növénytermesztést illető, hanem életmóddal, egészségmegőrzéssel kapcsolatos kérdésekben is hasznos ismeretekkel szolgáló előadókat is meghívtunk és a jövőben is tervezünk vendégül látni körünkben. Ilyenkor nem csak a tagokat, hanem a kívülálló érdeklődőket is mindig szívesen látjuk. Ahogyan az összejöveteleink is nyitottak, bármikor látogathatják kívülálló érdeklődők. Nem kell attól tartani, hogy azonnal taggá kell válni! Jöjjenek, és tapasztalják meg személyesen, miről szól, mit jelent kertbarátnak lenni, és ha tetszik, maradjanak! A csaknem kétéves kényszer kihagyást követően, mindenkinek szüksége van a közösségi élet újraélesztésére. Korábban közös kirándulásokat is szerveztünk, ellátogattunk modern termesztéssel foglalkozó mintakertészetekbe, piacokra, ezt a jövőben is szeretnénk folytatni. Évek óta kiváló a kapcsolatot ápolunk a zalaegerszegi kertbarátokkal, kölcsönösen meglátogatjuk egymást, remek  közös programokat tartunk. Talán nem kell magyaráznom, hogy a lelkünkkel is csodát tesz a közösség, az összetartozás. Egy jól összeszokott csapat tagjai segítik egymást, és nem csak a kertészkedésben, bármi másban, ahol erre szükség van. Még az se tartson vissza senkit, hogy nincs se kisebb se nagyobb kertje! Nem feltétel a kert! Ma már balkonon, teraszon is remekül termeszthetőek – nem csak a virágok – a zöldségfélék is! Szeretettel várunk mindenkit, akinek az eddigiek felkeltették az érdeklődését!

Kellerné Szász Anikó egy korábbi verőmagbörzén

-Mikorra tervezik az idei vetőmagbörzét?

-Március elején szeretnénk megtartani. Nem késünk el vele, mert az utóbbi évek tapasztalatai bizonyították, hogy májusig nem szabad kiültetni a magoncokat, mert még nagyon hideg a talaj, nem maradnak meg a palántáink. Türelmesnek kell lenni, és alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A börze pontos időpontjáról idejében tájékoztatjuk a lakosságot. Érdemes lesz betérni hozzánk, mert sok újdonsággal is szolgálunk, és saját, már bevált terményeinkből is adunk ajándékba vetőmagokat. Emellett minden, a kertészkedéssel kapcsolatos kérdéseikre válaszolunk. Szeretném hangsúlyozni: minden új érdeklődőt szívesen látunk sorainkban! – zárta szavait Kellerné Szász Anikó, a Berhidai Kertbarát Kör vezetője.     

Kövess: