/

Óvatosan a tűzijátékokkal!

6 perc olvasás

Túl vagyunk a karácsonyon, de az adventi koszorú, a szépen feldíszített fenyő, a csillogó-villogó, hangulatos dekorációk még maradnak egy ideig otthonainkban, hiszen sokan családi vagy baráti körben búcsúztatják az óévet és várják az újesztendő beköszöntét. Fontos viszont, hogy a járványügyi szabályok betartása mellett a biztonságunkra is ügyeljünk. A Katasztrófavédelem az alapvető biztonsági szabályok betartására, a nyílt láng, valamint az elektromos árammal működő villamos berendezések, díszek tűzvédelmi szempontú megfelelő használatára hívja fel a figyelmünket.

Ezekben a napokban hajlamosabbak vagyunk „lazábban” viselkedni, miközben számos olyan eszköz, díszítési elem vesz bennünket körül, amelyeket nem használunk mindennap, így egy jól sikerült buli után elfelejtjük eloltani a nyílt lángú gyertyákat. Sajnos, az ilyenkor előforduló tűzesetek jelentős részét az égve felejtett gyertyák okozzák! A tanúsítvánnyal nem rendelkező villamos berendezések legtöbbször rossz minőségűek, ezért komoly veszélyt jelenthetnek. A lámpafüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére ne hagyják bekapcsolva!  Az égő gyertyát, mécsest tartalmazó koszorút ne tegyék huzatos helyre!  

Előfordulhat, hogy sütés-főzés közben belefeledkezünk a vendégekkel folytatott beszélgetésbe, miközben a konyhában lángra kap a feltett olaj. Sokan nem tudják, hogy ilyenkor semmiképpen sem szabad vízzel oltani, mert úgy sokkal nagyobb bajt okozhatunk! Az égő olaj lángját le kell fojtani egy fedővel, nagyobb méretű ruhával, és amint lehet, elzárni alatta a tűzhelyet és félrehúzni az edényt.  

Nem is gondolnánk, milyen gyorsan katasztrófába fulladhat egy apró figyelmetlenség!

Szilveszter estéje az egyetlen olyan időszak, amikor engedéllyel használhatók különböző pirotechnikai eszközök. Erre idén is lehetőség lesz. A balesetek elkerülése érdekében csak működési engedéllyel rendelkező üzletből, legális árusítóhelyről vásároljanak pirotechnikai eszközt. Csak olyan terméket válasszanak, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása, és nem járt le a szavatossági ideje. Fontos, hogy az eszközt megfelelő körülmények között tárolják, majd felhasználáskor tartsák be a használati és kezelési útmutatóban foglaltakat.

A parányi szikrákkal is legyünk óvatosak!

Lényeges, hogy a tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tárolják, és a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várják meg az előírt időszakot. Soha ne működtessenek sérült tűzijátékot. A használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsák be, indításkor ne hajoljanak az eszköz fölé. Csak szabadban működtessenek tűzijátékot. Azokat ne irányítsák emberek, gépkocsik, épületek felé. Rakétát se indítsanak olyan helyről, ahol például faág, vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszák el. Egy tűzijáték csak egyszer működtethető. Ha nem indult be ne próbálják újra meggyújtani, mindig várjanak pár percet a megközelítésével. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad.

Alapvetően azt gondoljuk, a fent olvasható szabályokat már jól ismerjük, de mégsem árt feleleveníteni azokat az óvintézkedéseket, amelyek betartásával megvédjük magunkat és szeretteinket attól, hogy az önfeledt ünneplés rémálommá váljon és katasztrófába torkolljon. Vigyázzunk magunkra és egymásra!

(Cikkünk az ELBIR- Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer tájékoztatásának felhasználásával készült.)

Kövess: