/

Jövőre új tetőt kap az Ady Iskola

4 perc olvasás

Most már egészen biztos, hogy jövőre elkezdődhet az a beruházás, amelynek köszönhetően végre megszűntetésre kerül a hetvenes években épült, berhidai iskola épületének beázása. A napokban ugyanis a Belügyminisztérium Önkormányzati Gazdasági Főosztályától megérkezett az értesítés, miszerint Berhida Város Önkormányzatát az „Ady Iskola tetőfelújítása” célra  94 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás illeti meg.

Mint arról korábban írtunk, rendkívül rossz állapotba került az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola épületének tetőszerkezete, amely gyakori beázások miatt, és az oktatás zavartalan működésének biztosítása érdekében mielőbbi felújításra szorul. A beruházás becsült költségei azonban jelentősen meghaladják településünk anyagi lehetőségeit, ezért a városvezetés egyéb forrásokat keresett. Az oktatási intézményt üzemeltető Veszprémi Tankerületi Központtal folytatott tárgyalások során kiderült, hogy a megyei tankerület sem rendelkezika tetőszerkezet átépítésére szükséges anyagi eszközökkel. Tekintettel arra, hogy a beruházás nem tűr további halasztást, az 5000 fő feletti lakosságszámú egyes településeket érintő, azonnali beruházásokhoz szükséges források biztosításáról szóló Kormány határozat alapján Berhida várost 94 millió forint vissza nem térintendő támogatás illeti meg. Így a kormányzati segítséggel, az önkormányzatnak odaítélt támogatás összegéből újulhat meg jövőre az Ady Iskola tetőszerkezete. Az önkormányzatnak most 60 napja van arra, hogy a benyújtsa a támogatott tevékenység részletes bemutatását és a költségvetési tervet, míg a támogatási összeggel 2022. december 31-ig kell majd elszámolni.

Jelenleg így fest az Ady Iskola belső épüetének teteje

Az iskola tetőszerkezetének felújítása kapcsán felmerült, hogy talán a zöldtető lenne a legolcsóbb és legtartósabb megoldás, de ennek eldöntését a Polgármesteri Hivatal statikus szakértőre bízta, aki három lehetséges megoldásról ad szakmai véleményt, megállapítva, elbírná-e lecserélése nélkül, a jelenlegi tetőszerkezet az új befedést, vagy esetleg egy új faszerkezettel kell-e megoldani a felújítást. Ugyanakkor a zöldtető kialakítása is egy, a lehetséges megoldások közül. A szakértői vélemény és a szükséges költségek áttekintése alapján készül majd el az a terv, amellyel megújul az Ady Iskola épületének teteje, és végre megnyugtatóan megoldja majd a szigetelését és megszünteti a beázások miatti problémákat.

Kövess: