/

Rókák lakókörnyezetben?

4 perc olvasás

Alapvetően nem számít szokványosnak, hogy lakott terülten sétálva, rókával találja magát szembe az ember. Igaz, valamennyien imádtuk a Vukot, sőt, akiknek kisgyermekei, vagy unokái vannak, már szinte fejből el tudnák ismételni a rajzfilm párbeszédeit, annyiszor látták, de egy valódi ravaszdival szembetalálkozni az utca közepén azért mégiscsak meglepetés, ráadásul sokan nem tudják, miként reagáljanak ilyen esetben.

Az erdős, lakatlan területek közelében élők talán már megszokták, hogy a kertjük végében időnként fel-felbukkan egy-egy, egyébként vadon élő állat. Ha nincs megfelelően elkerítve, olykor őzek, szarvasok, esetenként vaddisznók is képesek feldúlni a veteményeseket. Bár nem túl gyakran, de még az is előfordulhat, hogy rókával futunk össze a lakókörnyezetünkben. A közelmúltban egy-két ilyen váratlan találkozásról Berhidán is lehetett hallani Sokan vélik úgy, hogy a rókák csak akkor merészkednek emberlakta területre, ha veszettségben szenvednek, de ez nem igaz. Egyrészt a rágcsálók utáni vadászat során tévedhetnek a házak közé, másrészt a nem megfelelően tárolt hulladék, vagy olykor a macskáknak, kóbor kutyáknak kitett eledel is odacsalja őket, ahová ritkán merészkednének.

Az egészséges róka egyébként igyekszik elkerülni az embereket, de olykor az élelem utáni vadászat során előfordulhat, hogy mégis összefutnak. Egyiküknek sem kellemes a találkozás, de a ravaszdi talán még jobban megijed, mint az ember. Ha biztosra akarunk menni, és elkergetni az utunkból, a szakemberek szerint zajt kell kelteni. Kiabáljunk, tapsoljunk, és adjunk időt a rókának, hogy eliszkoljon.

Lehet, a róka jobban megijed, mint mi, de legyünk óvatosak!

Ha szeretnénk elkerülni, hogy a rókák a lakókörnyezetünkbe merészkedjenek, ne tegyünk ki, illetve ne hagyjunk kint őrizetlenül macska-, vagy kutyaeledelt huzamosabb ideig. Ahol baromfiudvar van, célszerű a kerítést betonalapra építeni, hogy a ravaszdik ne tudják magukat beásni az udvarba. Állítólag a kerítésre helyezett kutyaszőr is távol tartja őket, mert nem szívesen találkozik össze a házőrzőkkel.

Fontos viszont, hogy – ha mégis összefutnánk vele a lakókörnyezetünkben, vagy a település határában –. akár betegnek, akár egészségesnek tűnik is a róka — semmiképpen ne próbáljuk meg megfogni! A háztartási hulladékot pedig mindig zárt helyen tároljuk, hogy ne vonzza oda sem a rágcsálókat sem a vadon élő állatokat.    

Kövess: