/

Egyhangú döntések a városi tanácskozáson

5 perc olvasás

Miközben csütörtökön, a délutáni órákban kezdődő havazás hirtelen hófehérbe öltöztette településünket, Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testülete az idei utolsó, terv szerinti ülését tartotta a Városházán, amelyen ezúttal mind a nyolc napirendi pont határozati javaslatát egyöntetűen támogatták a képviselők.

Miután a bizottságok elfogadásra javasolták, a december 9-ei tanácskozáson egyhangú támogatást kapott az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet, s ugyanígy szavaztak a képviselők a belső ellenőrzési ütemtervre, a 2022. évi első félévi munkatervre és a Berhidai Napok jövő esztendei programjának későbbi tárgyalására vonatkozó határozati javaslatról is.

Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet elfogadása előtt Pergő Margit polgármester – a héten ismertté vált jogszabály alapján – azt a egészítést tette, hogy mivel a kormány január 1-től 20 százalékkal megemelte az óvodapedagógusok bérét, így az önkormányzat a kiegészítő illetményüket a korábban javasolt 50 ezer helyett, 30 ezer forintban állapítja meg. Ugyanakkor épp e rendelet elfogadása előtt azt is számításba kellett venni, hogy a héten született az a jogszabályi intézkedést is, hogy a szociális, valamint a kulturális területen foglalkoztatottakat is 20 százalékos béremelés illeti meg január 1-től. Így az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletet a kiegészítésekkel együtt szavazták meg a képviselők.

A képviselő-testület határozatképes volt

Egyébként a decemberi tanácskozást az egyik aktuális napirendi ponttal, az önkormányzat vagyonbiztosítását érintő tárgyalással indította a képviselő-testület. E javaslat elfogadására azért volt szükség, mert a város vagyonbiztosításával eddig megbízott társaság jelentősen megemelte a biztosítás díját. A képviselők meghallgatták Major János biztosítási szakértőt, aki több biztosító ajánlatát vázolta fel, és hasonlította össze, kiemelve a kínálatokban felsoroltak szerinti és a biztosítási díjhoz mért előnyöket, esetleges hátrányokat. A plénum végül egyhangúan támogatta, hogy az önkormányzat a jövő évtől a Groupama Biztosítóval köti meg, az előnyösebbnek ígérkező vagyonbiztosítási szerződést.

A hóesés is az év végét és az ünnepek közeledtét jelezte

A továbbiakban a képviselő-testület az aktuális ügyek napirendi pontjaira térve, egyhangúan támogatta a Veszprémi Tankerület oktatási körzethatárokat érintő javaslatát, valamint dr. Izsák Dénes háziorvos megváltozott rendelési idejét és a Városháza igazgatási szünetének elrendelését. Utóbbi december 20-tól január 2-ig szól, ami a gyakorlatban korántsem azt jelenti, hogy zárva tart a Polgármesteri Hivatal, hiszen továbbra is lesz ügyfélfogadás hétfőn, szerdán és pénteken, de a járványhelyzet miatt kénytelenek csökkentett létszámmal dolgozni.

Végezetül a polgármester bejelentette, hogy sikeres volt a Bölcsőde építésére kiírt kivitelezési közbeszerzései eljárás, így a december 13-ai héten rendkívüli képviselő-testületi ülésen kihirdetik a nyertes pályázót, és jövő év elején elkezdődhetnek a munkálatok.    

Kövess: