/

Mesés karácsonyi terítékek

8 perc olvasás

Megnyílt a Betlehem csillaga kiállítás

Volt, aki a színek harmóniájával gyönyörködtetett, volt, akit a fények és a csillogás játéka ragadott magával, mások a díszítőelemek egyediségét emelték ki, de akadt, aki a hagyományosra és az egyszerűségre fektette a hangsúlyt. Mi pedig bármelyik csodaszépen megterített asztalnál szívesen helyet foglaltunk volna, hogy magunkba szívjuk a bensőséges és meghitt ünnep szívet-lelket melengető hangulatát. A Mikulás érkezését követően, december 6-án este került sor az idei Betlehem csillaga kiállítás megnyitójára a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár emeleti termében.

A Betlehem csillaga kiállítást az Összefogással Berhidáért Egyesület már sokadik éve szervezte meg. A hagyományos, karácsonyi hangulatot idéző és a helyi amatőr alkotók és kézművesek munkáit felsorakoztató tárlaton azonban ezúttal egyetlen témához kapcsolódtak a résztvevők: egy-egy ünnepi asztalt terítettek meg, amit természetesen saját készítésű díszekkel és elemekkel tettek színpompássá és egyedivé. Nem akadt látogató, aki ne ült volna le szívesen egy-egy ilyen különleges asztalhoz ünnepelni.  A kiállítás ünnepélyes megnyitóját – a járványügyi óvintézkedések okán – a szabadban, a művelődési ház előtti téren tartották meg, ahol a Rokolya Néptánccsoport a közelgő ünnepekhez kapcsolódó népszokásokból és dalokból adott elő ízelítőt a közönségnek, majd a kiállítást Fábián Renáta, a Peremarton Településrészi Tanácsadó Testület tagja nyitotta meg az idei Betlehem csillaga kiállítást.  

A piros és a hófehér tökéletes harmóniája

Mint mondta, a bemutatott, saját készítésű tárgyak, díszítő elemek alapvetően az ünnepre hangolódást, a szépségben rejlő fenséges és bensőséges örömöt hívatottak másokkal is megosztani. Így az elmúlt évek során láthattunk már nagyszerűen felékesített és ötletes díszekkel felruházott karácsonyfát, sokféle anyagból és változatos technikával készült hóembereket, számos kézzel készült, lenyűgöző kerámiatárgyat, vagy szőtt, hímzett, horgolt és csipke asztalterítőket, meg egyéb szépséges, otthont díszítő tárgyakat, valamint téli tájakat megörökítő festményeket, sőt egy alkalommal ehető mézeskalácsból készült csodákat is. A korábbiakban a kiállítók döntésén múlt, hogy munkáikból, mit hoznak közönség elé.

Színek és fények csillogásán a hangsúly

Ám, az idei kiállítás egyetlen témához kapcsolódott. A szervezők ugyanis, a „Terítsünk meg egy ünnepi asztalt!” felszólítással invitálták a különféle kézműves tevékenységgel foglalkozókat, a magukban kreativitást felfedező és érző amatőr alkotókat. A cél az volt, hogy megmutassák, milyen ötletes, sokszínű és figyelmet érdemlő alkotások kerülnek ki a kezeik közül, ha mindannyian ugyanarra a feladatra összpontosítanak. Az eredmény pedig önmagáért beszél!

Mint tudjuk – szögezte le Fábián Renáta — az ünnepi teríték fontos eleme lehet a karácsonyi vacsora, karácsonyi ebéd tálalásának, amely különlegessé, fényesebbé varázsolja számunkra a családi összejövetelt, hangulatosabbá téve az étkezést. Valljuk be, egy szépen megterített asztal és hangulatos gyertyafény mellett még egy kevésbé jól sikerült fogás is jobban esik az embernek!

Nagymamáink egykori ünnepi asztala


Mint ahogyan számítottak is rá, idén is roppant ötletes és gazdag kreációk születtek, s a kivitelezésükben is csak a képzelet szabott határt. Dicséretes, hogy egyéni és csoportos munkáknak is szemtanúi lehetünk. Sajnos, a járvány miatti óvatosság, az idén is beleszólt a rendezvénybe, mert akadtak visszatérő kiállítók, akik most lemondták a részvételüket. Mégis, óriási öröm az Összefogással Berhidáért Egyesület és persze, a látogatók számára, hogy idén – ha kisebb létszámmal is –, de mégis sort keríthettek a kiállításra, és elkészültek a szebbnél szebb, sokaknak ötletet adó terítékek. A kiállítók pedig idén is példát mutattak arra, hogy egy közösségi kezdeményezésben részt venni, közösséghez tartozni, örömteli érzés. Megnyugtató, hogy nem vagyunk egyedül, különösen most, ezekben a vészterhes, mindenki által egyre nehezebben viselt időkben! – fogalmazott Fábián Renáta.

A kiállítás egyik csalogató dekorációja

Ha lemaradtak a megnyitóról, tekintsék meg, járják körbe a kiállítást a napokban a Petőfi művelődéi ház nyitva tartása idején! Nem csak szemet gyönyörködtető látvány, de akár ötletet is adhat a saját ünnepi asztalunk díszítéséhez és segít ráhangolódni a közelgő ünnepre.

Kövess: