/

Az egyik legbiztosabb védelem a megelőzés

5 perc olvasás
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bár a járványügyi helyzet miatti óvatosság valamelyest mérsékelte a korábbi években tapasztalt karácsony előtti nagybevásárlások zsúfoltságát, mégsem kerülhetjük el minden esetben, hogy egyszerre sokan tartózkodjanak a bevásárló központokban és áruházakban. A karácsonyi készülődésben – miközben a gondolataink azon pörögnek, mi mindent kell még beszereznünk a tökéletes ünnepléshez — hajlamosabbak vagyunk a figyelmetlenségre, óvatlanságra, de nem így ám a tolvajok! Érdemes tehát odafigyelni és megtartani a rendőrség bűnmegelőzési tanácsait.

Az ELBIR (Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer) tájékoztatója segítségével, ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az ünnepi készülődésben miként kerülhetjük el azokat a kellemetlenségeket, amelyeket a tolvajok és a csalók okozhatnak. Számos figyelmeztetést az unalomig lehet ismételni, mégis előfordul, hogy megfeledkezünk róluk! Nem árt tudni, hogy a tolvajok épp akkor vannak résen, amikor mi nem!

Bevásárláskor ne hagyja a táskáját őrizetlenül a kosárban, és véletlenül se tartsa egy helyen a bankkártyát és annak PIN kódját! Ha tömegközlekedésen utazik, a szájmaszk viselete mellett, figyeljen arra is, hogy pénztárcáját ne tartsa könnyen elérhető helyen, kézitáskáját pedig mindig tartsa zártan, testközelben. Csomagjait soha ne hagyja őrizetlenül.

Ha gépkocsival közlekedik, a parkolást követően mindig győződjön meg arról, nem maradt-e látható helyen egy-egy korábban megvásárolt ajándék, műszaki cikk, vagy egyéb olyan érték, amiért a tolvajok feltörnék az autót, és ezzel olykor több kárt okoznának, mint maga az ellopott tárgy.  Arról is győződjenek meg, bezárták-e a jármű ablakait és minden ajtaját.

Az áruházak parkolóiban ilyenkor gyakran találkozunk adománygyűjtőkkel, akik készpénzt kérnek, de fontos tudni, hogy a valóságos jótékonysági szervezetek soha nem gyűjtenek készpénzes adományokat, hanem csekk befizetésével lehet őket támogatni. Ha emiatt megszólítják, kérjenek csekket, az adománygyűjtőktől!

A fotó illusztráció

Óvakodjanak azoktól a csalóktól is, akik egyéb trükkökkel kísérelnek meg pénzt kicsalni áldozataiktól. Ha családtagjukról hoznak hírt, akár telefonon, akár személyesen, legyenek résen, és győződjenek meg annak valóságtartalmáról.

Internetes vásárláskor is legyen körültekintő, csak megbízható, ellenőrzött oldalakról és személyektől rendeljen. Ne posztolja ki az ünnep minden eseményét a közösségi oldalakon, és utazási szándékáról se beszéljen idegenek előtt. Ajtónyitás előtt mindig győződjön meg róla, ki akar bejutni az otthonába, és mi a célja, bármilyen indokra is hivatkozik. A közüzemi szolgáltatók előre jelzik az óraleolvasást és egyéb ellenőrzést.

Mindezek apró, mégis fontos óvintézkedések, amelyekkel megelőzhetjük, hogy az ünnepre való készülődésünk örömébe ne vegyüljön üröm. Olykor valóban unalmasnak tűnik figyelmeztetések szajkózása, de talán – mint a sokat hallgatott sláger szövege – végül csak rögződnek bennünk, és így megnehezítjük, vagy lehetetlenné tehetjük a tolvajok és csalók ténykedését, akik épp azokra a helyzetekre vadásznak, amelyek kézenfekvőek számukra a bűncselekmény elkövetésére.

Kövess: