/

Mi fán terem a „pumpapálya”?

6 perc olvasás

Az önkormányzat képviselő-testületének munkájáról szóló beszámolóinkban nem egyszer találkozhattak a „pumpapálya” kifejezéssel, mi több, városunk a LEADER pályázat Vidékfejlesztési programja keretében ilyen közösségi terek létrehozását tervezi. Ezek a fejlesztések nem túl régen, de egyre nagyobb számban kezdtek teret hódítani hazánkban, viszont sokan nem tudják, pontosan milyen közösségi terekről van szó, és miért éri meg ilyen fejlesztésre forrást biztosítani?

A kérdés megválaszolásában a kerekparpalya.hu volt a segítségünkre. Ez a vállalkozás ilyen pályák kiépítésére szakosodott. Az elsőket ugyan még saját használatra alakították ki, de 2010-ben megkapták az első megbízásukat a főváros egyik kerületében, majd egyre több megkeresést kaptak ilyen ügyességi kerékpárpálya építésére. A létesítmény egyaránt kiszolgálja az amatőröket és a profi sportolókat, miközben remek közösségi tér a fiatalok számára.  

A pumpapálya — angolul “pumptrack”– egy modern közösségi és játszótér. Ha a használója megfelelően “pumpál” akkor tekerés nélkül képes körbe-körbe haladni rajta. A „pumptrack”, illetve pumpapálya tehát, valójában hullámok és kanyarok egymásutánjából épül fel.

Egyre növekvő népszerűsége annak köszönhető, hogy egyaránt nyújt élményt amatőröknek és profiknak, használata pedig nagyban hozzájárul a biztonságos közlekedéshez, hiszen a gyerekek remek rutint szereznek a kerékpározásban vagy egyéb guruló, kerekekkel rendelkező eszközökön.

Fotó: kerékpálya.hu

A gyermekes szülők jól tudják, hogy csemetéik számára a kerékpározás akkor jelent igazi nagy kihívást és büszkeséget, ha nem csak a sima, aszfaltos úton karikáznak, hanem buckás, emelkedőkkel, lejtőkkel teli pályán mutathatják meg ügyességüket. A pumpapályákat épp erre fejlesztették ki. Ráadásul nem csak bármilyen kerékpárral, hanem rollerrel, gördeszkával és görkorcsolyával is biztonságos a használatuk. A pálya egy modern közösségi teret kínál a gyermekek és a fiatalság számára, ahol találkozhatnak, barátkozhatnak egymással, kipróbálhatják az ügyességi trükköket. Az ilyen pályák egészen kis kortól, akár futóbiciklivel is használhatóak, és segítik az apróságokat a magabiztos közlekedés elsajátításában is.

Fotó: kerekparpalya.hu oldalról

A pumpapálya ezen kívül alkalmas sportbemutatók, ügyességi versenyek lebonyolítására is. A szakszerűen megépített pálya biztonságos és sok örömet okoz azoknak a gyermekeknek, akik „kinőtték”, vagy olykor már unalmasnak találják a játszótereken található eszközöket, és magabiztosan karikáznak bringán, görkorcsolyán, rolleren, vagy gördeszkán.  

A pumpapályák kialakítását köztereken, parkok, játszóterek fitness parkok mellett javasolják. Így a felnövekvő nemzedék számára egy modern találkozóhely jöhet létre, ahol biztosan nem unatkoznak.

Országszerte számos városban építettek már pumpapályát, így többek között Pápán, Székesfehérváron, Balatonalmádiban, Cegléden, Érden és még hosszasan sorolhatnánk azokat a településeket, amelyek már éltek a lehetőséggel. Városunkban a LEADER pályázat segítségével, a Hunyadi téren és Peremartonban a Tulipán utca közelében kívánnak ilyen ifjúsági közösségi teret kialakítani.

(A fotókat a kerekparpalya.hu oldalról kölcsönöztük. Cikkünk az oldalon található információk felhasználásával készült.)

Kövess: