/

Elkezdődtek az örömteli várakozás hetei

8 perc olvasás

Az advent az Úr megérkezésére való felkészülés időszaka. Alapvetően Szent András napjához legközelebb álló vasárnapon — ami idén november 28-ára esik — veszi kezdetét és december 25-éig, karácsony napjáig tart. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, és annyit tesz: „az Úr eljövetele”, és az erre való felkészülés, a várakozás négy héten át tart.

Napjainkban — függetlenül attól, vallásosak-e — sokan készítenek gyertyákkal, fenyőágakkal, színes bogyókkal feldíszített adventi koszorút, amely az ünnepi dekoráció része, meghitté és bensőségessé varázsolja otthonainkat.

Adventi koszorút egyébként valamikor a 19-20. században készítettek először, bár az még korántsem hasonlított a mai díszesekre. Egyes források szerint 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, és karácsonyig minden nap eggyel többet gyújtott meg. Elképzelhető, hogy az azóta megváltozott, felgyorsult, vágtató világunknak köszönhető, hogy napjainkban az adventi koszorún már csak négy gyertya díszeleg, amelyek az adventi vasárnapokat jelképezik. Ugyanakkor minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hitet, reményt, szeretet és örömöt. A hitbéli hagyományok szerint három lila és egy rózsaszín gyertya kerül a koszorúra. A három lila a bűnbánatot és a várakozást fejezi ki, a rózsaszín pedig az utolsó vasárnap örömét a Megváltó érkezésének közelségét jelképezi, ezért ezt a gyertyát gyújtják meg negyedikként, advent utolsó vasárnapján. Ezek a színek azonban szimbolikusak, a koszorú színharmóniájához és az ízléshez igazodva is készülhetnek ezek adventi díszek, hiszen az ünnep lényege a szívekben lakozik.

Városunkban több helyszínen is tartottak rendezvényt az advent beköszöntét ünnepelve. November 27-én, szombaton a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat várta adventi koszorúkészítő családi délelőttre az érdeklődőket. A Berhidai Művelődési Ház és Könyvtárban Takács Petra, a helyi Mesebolt vezetőjének szakmai segítségével szebbnél szebb asztali díszeket készítettek a résztvevők.

Készülnek az adventi koszorúk a családi délelőttön

Szombaton este az Együvé tartozás parkjában szervezett ünnepségen, a városnak készült adventi koszorún Pergő Margit, Berhida polgármestere gyújtotta meg az első gyertyát. Az ünnepi pillanatot megelőzően pedig a Szent László katolikus templomban az Ősi Kovács Alkotóműhely Egyesület tagjai köszöntötték ünnepi műsorral az első adventet. A katolikus egyházi rendezvény szabadtéri agapéval zárult, amelyen a résztvevők egy forró tea és sütemény mellett még egy kis ideig beszélgettek, élvezték egymás társaságát. 

Vasárnap az első advent tiszteletére a Kapu a Holnapra Egyesület a Szent Kereszt Templom terén szervezett ünnepséget. A berhidai, sok száz éves római katolikus templom külső falánál már korábban felállították a Jézus születési helyeként ismert betlehemi jászolt, amely a Magváltó földi születésére emlékeztet bennünket. Felker Zsolt plébániai kormányzó megáldotta a jászolt és az adventi koszorút, majd utóbbin meggyújtotta az első gyertyát. Ezt követően az Ady Endre Iskola diákjai karácsonyi dalokkal köszöntötték az ünnepet. Végül a résztvevők egy tea, illetve forralt bor elfogyasztása mellett eltöltöttek még egy kis időt egymás társaságában. Örültek, hogy együtt lehetnek barátaikkal, kedves ismerőseikkel, hiszen a karácsony egyik legfontosabb üzenete az a szeretet, amit feltétel nélkül gyakorolnunk kell embertársaink iránt. 

Adventi ünnepség a Szent Kereszt templom terén

A karácsonyi szokások és hagyományok része a betlehemi jászol elkészítése, amit a főterekre, forgalmas helyekre helyeznek ki, hogy mindenkit emlékeztessen a Megváltó világba jövetelére, és arra, hogy Jézus emberi testben született meg, hogy mindenben hozzánk hasonlóvá váljék, és teljesítse Isteni küldetését: magára vállalja a bűneinket, és aki hisz őbenne és a megváltás erejében, örök élete legyen.

Felker Zsolt plébániai kormányzó az egyházi ünnep lényegéről beszélt az egybegyűlteknek

Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik: Ne féljetek, mert íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban” – olvassuk Jézus születéséről Lukács evangéliumában.

Kövess: