/

Mi késlelteti a fejlesztéseket?

6 perc olvasás

A munkálatok kezdése a pályázatok eredményességén múlik

A laikus úgy véli, az önkormányzati beruházások is hasonlóképpen zajlanak, mint a magánembereké: ha megvan a pénzforrás, elkészül a terv, megbízzák a kivitelezőt, megtörténik az anyagbeszerzés és máris folyhat a munka! A települési fejlesztések azonban – minden jó szándék és igyekezet dacára — nem feltétlenül mennek ilyen „olajozottan”.Az önkormányzatoknak ugyanis, minden tekintetben meg kell felelniük az előírt magasabb jogszabályoknak.

Az elmúlt hetekben a berhidai Városházán mondhatni, „nagyüzemben” üléseztek, azaz egymást követték a rendkívüli, zárt tárgyalású testületi tanácskozások, amelyeken az idei fejlesztésekre kiírt pályázatok eredményét értékelték a képviselők. Településünkön az idén több felújítási és építési projekt van folyamatban.
Aki nem ismeri az önkormányzati beruházások mögött zajló háttérmunkát, gyakran áll értetlenül a hosszasan elhúzódó folyamatok előtt. A magánember számára ugyanis, nehezen érthető, hogy ha egy fejlesztésről már döntött a városvezetés, és ehhez a megfelelő pénzforrás is a település rendelkezésére áll, miért húzódik el mégis a kivitelezés?

Képünk illusztráció

Pergő Margit polgármester, kérdésünkre elmondta: a pályázaton elnyert támogatások felhasználásának szigorú jogszabályi kereteknek megfelelően kell történnie, ami olykor hátráltathatja a folyamatot. Van olyan, hogy az elkészült tervek és költségvetés alapján pályázatot kell kiírni a beruházás kivitelezésére, ám annak nyertese csak akkor hirdethető ki, és abban az esetben lehet megkötni vele a megbízási szerződést, ha az érintett pályázatra legalább három érvényes ajánlat érkezett. Ha csak egy, vagy kettő jelentkező volt, és hiába lenne a referenciái, valamint árajánlata szerint is elfogadható a munka elvégzésére, mégsem lehet vele szerződni, hanem az önkormányzatnak új pályázatot kell kiírnia, mert ellenkező esetben az elszámolás során szabálytalannak minősítik az eljárást. A pályáztatást mindannyiszor meg kell ismételni, amíg nem lesz három érvényes pályázó. A megismételt folyamattal pedig tovább tolódik a munkálatok megkezdése.

Képünk illusztráció

Ráadásul egyre kevesebb a számításba vehető szakember is és sok vállalkozó a nagyobb beruházásokra pályázik. Az erre az évre tervezett, három utca járdaépítésnek kivitelezésére is kétszer írták ki a pályázatot. Szerencsére a második eredményes volt, így nemsokára elkezdődnek a munkálatok.  A Gyermekorvosi Rendelő és Védőnői Szolgálat épületének felújításárára pedig négyszeri közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni, mire eredményes lett, míg a Süni Óvoda konyhájának felújítására és a pályázati forrásból megvalósuló konyhai eszközök beszerzésére ugyancsak meg kellett ismételni a nyílt pályázatot. Egy-egy közbeszerzési eljárás lefolytatása közel két hónapot vesz igénybe.

A Lakath János téren a közpark és piac kialakítása 215 millió forintot jelentő nagyberuházás lesz, amelyre településünknek bruttó 200 millió forint támogatás áll rendelkezésére, valamint az önkormányzat a megvalósítására 15 millió saját forrást különített el.  A projekt részletes műszaki tervét és költségvetését tartalmazó adatlapot az önkormányzat a megadott határidőn belül eljuttatta a Támogató részére, valamint a Műemlékvédelmi Hivatal engedélye is megérkezett, így a kivitelezésére hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást.

Kövess: