/

Közel félszáz régészeti lelőhely van Berhidán

4 perc olvasás

Kevesen tudják, hogy – mint ahogyan a legtöbb magyarországi településen – Berhidán is számos régészeti lelőhelyet tartanak nyilván a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti adatbázisában. Mindez a magánszemélyek számára akkor válhat fontos tényezővé — némely esetben akár kellemetlenné — ha pont azon a területen terveznének építkezni. A legtöbb esetben a lelőhelyet feltüntetik a tulajdoni lapon, de mégis előfordulhat, hogy ez az információ nem szerepel a dokumentumon.

Amennyiben az ingatlan régészeti lelőhelyen található, nem jelenti azt, hogy ott nem lehet építkezni. Ám az ilyen telekre tervezett építkezés megkezdése előtt a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell fordulni a további teendők miatt. Amennyiben a tulajdonunkban lévő ingatlan régészeti lelőhelyként van nyilvántartva, úgy minden ott végzett földmunka — a kerítésépítést is beleértve — engedélyköteles, illetve be kell jelenteni.  Ilyen esetben elrendelhetik a megelőző feltárásokat, amit a területileg illetékes múzeum munkatársai végeznek el, de ennek költségét az ingatlan tulajdonosának, illetve az építtetőnek kell állnia. Az idevonatkozó törvény ugyanis úgy rendelkezik,

„hogy a régészeti örökség elemeit lehetőleg eredeti lelőhelyükön, eredeti állapotukban, eredeti összefüggéseikben kell megőrizni”

ezért a megbolygatásukat, feltárásukat meg kell fizetni. Ez a szabály pedig nem csak a nagyvállalatok és állami beruházásokra, hanem a magánemberek építkezésére is egyaránt érvényes, amit a mindenkori masabb rendű műemlék-, örökségvédelmi és régészeti szabályozás ír elő. 

Egyébként, az is előfordulhat, hogy építkezés során a korábban lelőhelyként nem bejegyzett telken bukkannak régészeti leletre, ami szintén bejelentés köteles.  Ilyenkor a munkálatokat leállítva, a további intézkedések érdekében értesíteni kell erről az önkormányzat jegyzőjét, majd ebben az esetben is az illetékes múzeum jár el, de ilyenkor át is vállalja a lelet mentésének költségeit.

A Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti adatbázisában — amely a  https://archeodatabase.hnm.hu/  oldalon érhető el — az összesen 61 212 lelőhelyet felsoroló listában Berhida teljes területén (beleértve Kiskovácsit és Peremartont) 46 nyilvántartott régészeti lelőhelyre bukkantunk. Úgy véljük, érdemes átböngészni építkezés előtt, hogy senkit ne érjen meglepetés!

Egyébként, a hatályos építési jogszabályokról első kézből értesülhetnek, ha részt vesznek a Berhidai Művelődési Ház és könyvtárban november 10-én, kedden 17 órai kezdettel sorra kerülő lakossági tájékoztatón. Az épírési szabályokról és lehetőségekről Kéri Katalin főépítész tart elődást, és válaszol a felmerülő kérdéseikre.

Kövess: