/

Kétezer növény, játszótér, pihenőpadok

9 perc olvasás

Együttes bizottsági ülésen ismertették a Lakath park tervét

A múlt hét elején együttes ülést tartott Berhida Város Önkormányzata Képviselő-testületének Gazdasági és Humán Ügyek Bizottsága. A rendhagyó tanácskozást a Lakath park aktualizált, a rendelkezésre álló forráshoz igazított tervének ismertetése indokolta. Hencz Helga kertészmérnök betegség miatti távollétében, településünk főépítésze, Kéri Katalin mutatta be a képviselőknek és a bizottsági tagoknak, mi valósulhat meg a Lakath téren a 215 milliós fejlesztéssel.

Mint ismert, a központi fekvésű, Lakath tér rendezésére már 2016-ban készült egy átfogó terv, amellyel a Zöld Városok programjára pályázott Berhida, de a közpark kialakítására akkor városunk nem nyert támogatást. Idén viszont olyan pénzösszeget használhat fel, amelyből mégis létrejöhet a település központját ékesítő közpark.

A korábbi tervek több mint 300 millió forint költségvetéssel készültek, ám a jelenleg rendelkezésre álló forrás összesen 215 millió forintot tesz ki (200 millió állami támogatás, 15 millió forint önkormányzati forrás), így a tervező a meglévő tervet a felhasználható pénzösszeghez mérten dolgozta át. Fontos szempont volt, hogy a tér megújulását célzó első ütemterv munkálatai beleférjenek, és csak olyan fejlesztések kerüljenek halasztásra, amelyek nem rontják az esztétikai összképet, a park pedig teljes mértékig betöltse a funkcióját.

Jövőre már ennél szebb látványt nyújt a tér

A Lakath park megvalósításának első üteme tartalmazza a tér teljes területének bontási és irtási földmunkáit, a szegélyezési és burkolati felületek kialakítását, a betonépítmények és kerti berendezések elhelyezését, valamint a régi kovácsolt vaskapu javítását és fix felállítását. A Lakath János mellszobrának elhelyezését biztosító podeszt felállítása is a terv része, de a szobor megrendelése és kihelyezése a későbbiekben történik meg. A terület rendezését követően, a teljes, egyhektárnyi terület parkosítására, azaz a fák, cserjék, évelő növények és virágok kiültetésére is sor kerül, valamint az automatikus öntözőberendezés is az első ütem részét képezi.

A parkban összesen kettőezer növény honosítását tervezik, köztük közel száz lombhullatú, számos tűlevelű fa, rengeteg cserje és egyéb zöld, illetve virágzó növény telepítése szerepel a tervben. Ezzel együtt kiépül az automatikus öntözőrendszer is, amely megfelelően biztosítja a növények vízigényét. Emellett 27 pad is kihelyezésre kerül, és a tervezett játszótér is megépül, néhány – a nagyobb gyermekek által is használható — szabadtéri elemmel. Közel egyezer négyzetméternyi murvás sétányt alakítanak ki, de nem a süppedő, aprókavicsos murvás utat kell elképzelni, hanem simára döngölt, szilárd felületű kavicsos járdát, amelyen babakocsival, biciklivel és rollerrel is könnyű lesz közlekedni. Ez természetesen nem a végleges megoldás, mert ha a jövőben lesz rá forrás, bármikor térkőre cserélhető a murvás sétány.

Elkészül a zenepavilon is, de egyelőre nem kerül kihelyezésre a kész betonelemekből összerakott nézőtér, valamint a tervezett szökőkútnak is csupán a helyét és az alapját alakítják ki. Lényeges, hogy a benyújtott tervnek megfelelően kell a támogatásból rendelkezésre álló, 200 millió forintot felhasználni.

A Lakath park közvilágítását és a biztonsági kamerák kihelyezését a város saját forrásból tervezi megoldani. A piac kialakítása azonban szintén a park költségvetését képezi, de a hozzá kapcsolódó parkoló megépítése egy különálló, közúti engedélyeztetéshez köthető projekt részét képezi majd. A piac egyelőre 10 darab mobil asztal kihelyezésével készül el, de szükség esetén tovább bővíthető az asztalok száma.

Pergő Margit polgármester: Fontos minél előbb elkezdeni a tereprendezést, mert a növényeket tavasszal el kell ültetni

A tervdokumentáció jelenleg ez év márciusától kötelező, Központi tervtanácsi véleményre vár, és ennek meglétét követően lehet a kivitelezésre hatósági engedélyt kérni. Annak birtokában azonnal ki kell írni a közbeszerzési eljárást, mert a parkosítást, a növények elültetését kora tavasszal el kell végezni, ugyanis a nyári hőségben a növények kiszáradhatnak, és a cseréjük óriási veszteséget okozna a településnek. Így lehetőség szerint, minél előbb el kell kezdeni a terület rendezését – mutatott rá Pergő Margit polgármester.

Kérdésre válaszolva, Kéri Katalin főépítész kifejtette: a park elkészültével sem változik a Berhidai Napok megszokott helyszíne és a színpad is a mostani helyén marad. A parkban kialakított játszótér elemeiről is lehetőség lesz további egyeztetésre, bár itt főként „átmeneti” játszótér kerül kialakításra, amely a sétáló, pihenő családok gyermektagjait szolgálja ki addig, amíg a szülők beszélgetnek, sétálnak, vagy a padokon pihennek.

Kövess: