/

Fejlesztések, zöldtető, Lakath tér

11 perc olvasás

Szabadtéri közmeghallgatás

Berhidán talán most először fordult elő, hogy az önkormányzat képviselő-testülete — a járványügyi óvintézkedéseknek megfelelve – szokatlan környezetben, a Kistónál tartotta meg közmeghallgatását. Bár október 4-ei esemény még kellemes délutáni napsütésben kezdődött, a polgármesteri tájékoztatót követően számos kérdés és vélemény hangzott el a lakosság részéről, így lassan be is sötétedett, mire elköszöntek egymástól a résztvevők.

A polgármester a tavalyi és az idei fejlesztések alakulásának ismertetésével kezdte a közmeghallgatást

Pergő Margit polgármester röviden felvázolta az önkormányzat 2020. évi költségvetésének teljesítését, majd – a fejlesztéseket kiemelve — az idei büdzsé alakulásáról tájékoztatta a megjelenteket. Mint mondta, ez az esztendő – a járványhelyzet miatt — szolidabban indult, de a folyamatban lévő projekteket mégis sikerült további pályázati pénzekkel bővíteni. Kiemelte: gyakran éri vád az önkormányzatot, miért nem a sürgetőbb feladatok megoldását részesíti előnyben, azokra pályázik. Településünk azonban csak a meghirdetett pályázatokon indulhat, és azt valósíthatja meg, amire a pályázatot kiírták.

A szennyvíztisztító telep bővítése elkészült, A Kiskovácsi kellemetlen szaghatás megszüntetése az átemelők felújításával és teljeskörű automatizálásával érhető el. A részletes megoldást tartalmazó kiviteli terv most készül, így a műszaki beavatkozást ennek alapján végzik el. A kerékpárút garanciális hibáit jelezték a kivitelezőnek, ki fogják javíttatni. A bölcsőde projekt közbeszerzési eljárási szakaszban van, a Süni Óvoda konyhafelújítására is már többedszer írták ki a pályázatot. A megfelelő kivitelező kiválasztásához a támogató három érvényes pályázat beadását írja elő, így hiába van egy, vagy két megfelelő jelentkező, meg kell újítani az eljárást, amíg nincs három érvényes pályázó, de a megismételt folyamattal elhúzódik a megvalósítás.

A kezdéskor még nem voltak sokan, de ahogy telt az idő, egyre többen érkeztek a közmeghallgatás helyszínére

A Lieder pályázati lehetőségeknek köszönhetően, a meglévő fitness parkok mellé, a gyermekek és a fiatalok számára teqball asztalokat helyeznek ki, valamint úgynevezett kerékpár pumpapályákat is építenek, amelyeken nem csak szívesen bicikliznek, gördeszkáznak a gyerekek, hanem modern közösségi térként is funkcionálnak, és sportbemutatók, versenyek lebonyolítására is alkalmasak lesznek.

A település járdaépítési programjában a soron következő három utca járdájának kialakítására már megvolt a kivitelező, de a pályázó, visszalépett, így erre a beruházásra is újabb pályázatot kellett kiírni. Sajnos, az önkormányzati fejlesztéseknél is tapasztalható a szakemberhiány, és mivel a kisebb települések beruházásaiban alacsonyabb összegek forognak, mint a nagyvárosokéiban, a kivitelezők inkább a nagyobb projektekre vadásznak, ezért nehezebbi a megfelelő vállalkozók kiválasztása – fejtette ki a polgármester. Hozzátette még, hogy a Lakath téri park és piac kialakítására 215 millió áll rendelkezésre, 200 millió állami támogatás, az önkormányzat saját költségvetéséből 15 milliót tett hozzá és 60 napos határidővel kell beadni a projekt részletes tartalmát, ugyanakkor a megvalósításához műemléki hatósági hozzájárulás is szükséges, amelynek beszerzése szintén folyamatban van.

Elkészült a terv a Kossuth utca teljes szélességű útfelújításáról, amely egészen Kiskovácsi pusztáig húzódik. Az érintett útszakasz állami tulajdonban, a KÖZÚT kezelésében van. Az útépítés alatt számítani kell majd közlekedési fennakadásokra, a kivitelezés pedig a jövő év első negyedévében várható. A munkálatok megkezdéséről idejében értesítik majd a lakosságot. Pergő Margit az egészségügyet érintve, tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Berhida ebben az évben 12 millió forintot fordít a házi- és gyermekorvosi ügyeletre, de jövőre ennél is többe fog kerülni, ahogyan a laborvizsgálatokra is több forrást kell biztosítani, mert megnövekedett a helyi vérvételre jelentkezők aránya.

A polgármester beszámolóját követéen a lakosság is szót kapott

A lakosság részéről több kérdés is felmerült. Az Ady Iskola épületének áldatlan állapota kapcsán pedig parázs vita alakult ki. A polgármester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az intézmény tetőszerkezetének felújításával kapcsolatban a hét folyamán egyeztetnek a Veszprémi Tankerületi Központban. Jelenleg 95 millió forint áll rendelkezésre, hogy a beázó tetőt környezetbarát, lapos zöldtetőre cseréljék. Ezt azonban többen is kifogásolták mondván, nem illik az utcaképbe. Ugyanakkor sürgették a megoldást, mert a beázásokkal egyre rosszabb állapotba kerül az épület. A vita szakmai kérdések feszegetésébe torkollott. Kéri Katalin főépítész megkísérelte a környezetbarát tetőszerkezet előnyeit hangsúlyozni, és arra is rámutatott, hogy a jelenlegi vasszerkezet statikailag nem bírná el a cserepet, de úgy tűnt, érvei nem győzték meg felszólalókat. A polgármester törekedett megnyugtatni az érintetteket, hogy jövőre mindenképpen megújul az iskola tetőszerkezete.

A Lakath téri parkkal kapcsolatban pedig nehezményezték, hogy nem készítettek új, a 215 millió költségvetéshez szabott tervet, hanem a korábbi, közel 400 millió forintra taksált terveket akarják szakaszonként megvalósítani.  Attól tartanak, hogy a végén csak „félmegoldást” kapnak, vagyis a park egy része elkészül, a másik részét meg érintetlenül hagyják. Válaszként elhangzott, hogy a felújítást önálló ütemekre bontják és mindegyik ütemben a teljes Lakath tér területe érintett. Nem igazán sikerült meggyőzni a felszólalókat, hogy a Lakath téren a jövő év végére szép, rendezett környezet várja majd a berhidaiakat.

Nem először, de ismét felvetették a berhidai művelődési ház színháztermének felújítását, ami a földrengéskor rongálódott használhatatlanná, valamint a települést átszelő, forgalmas főutakról a kamionok kitiltását, illetve több ponton gyalogátkelő zebra kialakítását is szorgalmazták a lakosok.

Másnap, október 5-én a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárteraszán tartott közmeghallgatást településünk képviselő-testülete, ahol a légópincékkel kapcsolatban érkezett kérdés és a sportpályához vezető út javítására tettek javaslat a lakosok. Mindkét választ elfogadták.

Kövess: