/

Másodperceken múló életek

6 perc olvasás

Előadás a közlekedési balesetek megelőzéséért

A felkavaró, mélyen megrázó kisfilmeken és fotókon a felismerhetetlenségig szétroncsolódott járműveket, súlyos sebesültek mentését látjuk. Sokkoló felvételek peregnek a szemünk előtt, pedig mi – az érintettek méltóságának megőrzése mellett — a „megmutatható” jeleneteket látjuk mindabból, ami egy elborzasztó közúti baleset helyszínén fogadja az elsőként kiérkező rendőröket, mentősöket, tűzoltókat. Az országjáró Pintér József tartott baleset-megelőzési előadást október 12-én Berhidán, a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárban.

Pintér József címzetes rendőr 23 évig motoros rendőrként teljesített szolgálatot Budapesten, 18 évig baleseti helyszínelőként dolgozott. A Veszprémi Baleset-megelőzési Bizottság titkáraként meggyőződése, hogy az embereknek őszintén kell a valóságot bemutatni. De a baleseti helyszíneken készített, megrázó felvételeknek korántsem a megbotránkoztatás a célja, hanem ellenkezőleg: azt szeretné megláttatni, ami a médiahírek mögött van, és azt tudatosítani, hogy a balesetek zöme odafigyeléssel, megfelelő körültekintéssel és felelős magatartással elkerülhető. A közlekedésben kötelességünk önmagukra és másokra vigyázni, mert a figyelmetlenség, szabálytalan magatartás pillanatok alatt végzetes tragédiához vezethet.

Lesújtó adat, hogy a közlekedési balesetek 80 százalékát emberi hiba okozza. Ki ne találkozott volna már az úgynevezett „közúti terroristákkal”? Ők azok, akik szándékos szabálytalanságaikkal nem egyszer emberáldozatot követelő veszélybe sodorják önmagukat és legtöbbször másokat is.

A tragédia számos esetben elkerülhető, erre a megtörtént esetek is figyelmeztetnek. A „baleset” táblával kezdődött minden – magyarázta a címzetes rendőr, aki baleset-megelőzési előadásával nyolc éve kezdte el az országot járni. A szó betűi a leggyakoribb okok kezdőbetűjét is rejtik, mint amilyen a biztonsági öv hiánya, a linkség, az elalvás a volán mögött, az előzés, a sebesség túllépése. Mindegyik egyetlen pillanat alatt visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A bekapcsolt biztonsági öv életet menthet, így a rendőrök „szolgálatot tesznek” annak a sofőrnek, akit megbírságolnak, ha rajtakapják, hogy nem használja, mert ettől kezdve, vélhetően be fogja kapcsolni! Számos példát láthattunk, hogy a biztonsági öv megmenthette volna a baleset áldozatát, ha bekapcsolta volna! Ugyanilyen veszélyes a közlekedési linkség, azaz az egyébként jól ismert szabályok figyelmen kívül hagyása. Mint ahogyan előzni sem minden helyzetben ajánlatos, csak akkor, ha biztonságosan megoldható.

Pintér József főtörzszászlós nem a szabályokat sulykolja a hallgatóságba, hanem őszintén bemutatja azokat a megtörtént, valós helyzeteket, amelyeknek képei mélyen megérintik, esetenként sokkolják a résztvevőket. Mint az a cafatokra égett farmernadrág, amit még kamaszkorából, immár 35 éve őriz egy borzalmas balesetben elhunyt, ifjúkori  barátja emlékére. Akkor még meg sem fordult a fejében, hogy egyszer baleseti helyszínelő rendőrként teljesít majd szolgálatot.

Fontos szem előtt tartani, hogy a közúti tragédiák zöme óvatos, körültekintő és szabályos közlekedéssel megelőzhető, és mindez nem csak az autósokra, hanem a kerékpárosokra és a gyalogosokra is érvényes. Ha az országúton haladnak elengedhetetlen a láthatóság, amit ma számos apró, könnyen beszerezhető fényvisszaverő pánttal, szalaggal, villogó kitűzővel is meg lehet oldani. Biztonságot ad és életet ment!  

Kövess: