/

Vége a szüretnek, kezdődhet a mulatság!

4 perc olvasás

Hagyományőrző szüreti felvonulás Berhidán

Csak kapkodtuk a fejünket a gyülekezés helyszínére, a Szent László katolikus templom terére egymás után érkező rengeteg lovas, lovas kocsi és népviseletbe öltözött résztvevő láttán. Mintha a csodálatos napsütést is megrendelték volna erre a napra, kellemes őszi időjárás köszöntött ránk az október 9-ei szüreti felvonuláson. A szervezők, a Berhida Táncegyüttes és a Berhida Lovas SE meghívták barátaikat is a környező településekről, így Veszprémből, Bándról, Inotáról, Ösküről, Várpalotáról is sokan eljöttek, hogy lóháton, vagy lovas kocsival csatlakozzanak a hagyományőrző eseményhez.

A kora őszi rendezvény több száz éves szokást őriz és elevenít fel, amely a szürethez kapcsolódik. Egy-egy település apraja és nagyja, vagyoni helyzettől függetlenül, közös mulatsággal ünnepelte meg a kemény munka eredményét, a termés betakarítását. Az ünnep felvonulással kezdődött, amelyre a résztvevők feldíszített lovas, vagy ökrös szekerekkel érkeztek, majd énekelve, kurjongatva körbejárták a települést, hogy köszöntsék a szőlősgazdákat, akik nem fukarkodhattak a felvonulók megvendégelésével. A nap vidám, táncos mulatsággal zárult.

Feldíszített kocsikban, népviseletben vonultak a résztvevők

Ha teljes egészében nem is sikerült megőrizni a népszokás minden részletét, néhány mozzanata Berhidán is fennmaradt, amelyeket a hagyományőrző közösségek évente felelevenítenek, mint tették ezt idén is, az elmúlt hétvégén. A vendégekkel és számos helyivel induló menet a templomtérről a Kossuth utca felé vette az irányt, majd több, előre meghirdetett ponton is megálltak, hogy ott a Berhida Táncegyüttes dallal és tánccal szórakoztassa, a többiek meg némi pogácsával, toroköblítővel köszöntsék a várakozókat. A felvonulók a Kiskovácsi úton, a Lakath utcánál, majd a Petőfi művelődési ház előtti téren, végül pedig a Városháza elé érkezve mulatoztak együtt a szemlélőkkel.

Egyes szőlősgazdák szerint — bár számos terménynek kifejezetten ártott — a szőlőnek kedvezett a nyáron tapasztalt hőség és aszály, mert előtte bőségesen kaptak csapadékot az ültetvények, és a szüretnek is jót tett a napsütéses időjárás. Már csak a későn érő szőlőfajtákat kell betakarítani, de mindent összevetve, jó bortermés ígérkezik, így volt mit megünnepelni a berhidai szüreti felvonuláson.

Kövess: