/

A pillanat varázsa a fotós és a képzőművész szemével

8 perc olvasás

Apa és leánya munkái a Szárnypróbálgatások sorozatban

Virágok sérülékeny szirmai, lepkék csodálatos „palástjai”, szellő rázta virágok, valamint a legkülönfélébb színekben és formákban lencsevégre kapott, vad- és kerti növények fotóiban és e fényképek ihlette rajzokban gyönyörködhetünk a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtárban az Országos Könyvtári Napok keretében, október 8-án megnyílt kiállításon. A Szárnypróbálgatások sorozatban látható tárlat különlegessége még, hogy ezúttal apa és lánya, Simon Gyula és Simon Gerda munkái kerültek közszemlére.

Az édesapa, Simon Gyula neve nem cseng ismeretlenül az internet, különösen a Facebook rendszeres használói előtt. Az általa indított és üzemeltetett csoport látogatói rengeteg, fényképpel illusztrált érdekességet megtudhatnak városunk múltjáról és jelenéről. Fotói Berhida különleges és szerethető oldalát tárják elénk, s olyan apró részetek szépségeire is felhívják a figyelmünket, amelyek mellett nap, mint nap észrevétlenül elsétálunk. A közös kiállításon a természetben lencsevégre kapott, apró és varázslatos pillanatok felvételeit tárta elénk, legfőképpen azokat, amelyek különlegessége a képzőművész lányát, Gerdát is megihlették, továbbgondolásra késztették. Első közös kiállításukat —  Gerőfiné Mészáros Anita intézményvezető sorait tolmácsolva — Soponyai Ilona könyvtáros nyitotta meg,

Simon Gyula Berhidán él feleségével, Andreával, hat gyermekük van. Esztergályosnak tanult, de nem sokáig dolgozott a szakmájában, felszerelt rendőrnek, és az autópályán teljesített szolgálatot, innen is ment nyugdíjba. A fotózással hobbiból kezdett el foglalkozni. Ha meglát valamit, ami számára érdekes — lefényképezi. Célja, hogy lefotózza mindazt, amit mindenki lát, de talán mégsem vesz észre! Érdeklik az apró részletek, s ha kell, gyakran lehasal, hogy lencsevégre kapja, ami magára vonta a figyelmét, legyen az bogár, lepke, vagy páratlan szépségű vadvirág. Élvezettel örökíti meg a ritka pillanatokat, a környezetünkben előforduló, különleges apró állatokat, növényeket, az érintetlen természetet. Az épített környezetben is leginkább az alig észrevehető részletek ragadják meg.

Lágy, pasztellszínek a rajzokon, élénken virulók a fotókon

Simon Gyula legidősebb lánya, aki jelenleg, sajnos nem a választott hivatásában kénytelen nap mint nap helytállni, pedig már gyermekkorában nagyon szeretett rajzolni, és művészi tehetsége igen korán megmutatkozott. A képzőművészeti alapokat itt helyben, Pásztor János festőművésztől sajátította el, majd gimnáziumi tanulmányait is művészeti szakon végezte, és sokat tanult Szabó László festőművésztől. Érettségi után Budapesten festő és grafikus végzettséget szerzett, de sajnos jelenlegi munkája során nem tudja hasznosítani ezeket az ismereteket, Kedvtelésből továbbra is szívesen rajzol, így hosszabb kihagyás után újra megcsodálhatjuk munkáit, ugyanis Gerda alkotásaival már találkozhattunk a művelődési ház korábbi kiállításán.

A terembe lépve, elsőként a természeti fotók éles színei vonják magukra a figyelmünket, de pár pillanat múlva az alattuk lévő, légies, inkább a finomabb, pasztellszínekben elénk táruló rajzokon is megakad a szemünk. Gerda alkotásai nem édesapja fotóinak „másolatai”. Nála a fotók által közvetített színek, a természetes környezet apró részletei új életre kelnek, így más tartalmat, érzéseket sugároznak felénk. A csodálatos mintázatú lepke mintegy „palástban” tetszeleg összecsukott szárnyaival. A királykék szirmú virág a fotón harsányan hirdeti szépségét, míg ugyanezt a képzőművész halványlila színével, elmosódó hátterével varázsolja finommá és légiessé. Gerda nem lemásolja a pillanat felvételeit, hanem saját szemével és lelkével „átlényegíti” őket.

Simon Gyula meglátja, s velünk is láttatni kívánja a természet könnyen elszökkenő, varázslatos pillanatait, amelyekkel ugyan nem kiváltság találkozni, de az átlagemberek zöme fel sem figyel rájuk kivéve, ha erre élezi ki a látását és persze, fényképezőgépét. Észreveszi a természet legapróbb szépségeit, felhívja a figyelmet környezetünk értékeire, a múlt és a jelen varázslatos szépségeire. A két műfaj együtt, a fotó és a rajz, különleges élménnyel gazdagítja a kiállítás látogatóit.

A megnyitó perceit az Alapfokú Művészeti Iskola csengettyűjátéka tette bensőségessé. A tárlat október 22-ig megtekinthető, a művelődési ház nyitvatartási ideje alatt. Járják végig, gyönyörködjenek környezetünk szépségeiben!

Kövess: