/

Gyógyító irodalom?

5 perc olvasás

Csoportos biblioterápia az Országos Könyvtári Napokon

Gondolta volna, hogy az irodalom nem csak szórakoztat, új ismertekkel gazdagít és fejleszti a képzelőerőnket, hanem alkalomadtán gyógyítani is képes? Persze, semmiképp sem helyettesíti az orvost, de még a pszichológust sem, viszont segíthet az önfelismerésben és bizonyos kisebb, életvezetési problémák megoldásában. Kedden a könyvtári napok programsorozatában korunk egyik új módszerével, az irodalomterápiával ismerkedhettek meg az érdeklődők, s ha már jelen voltak, nyomban ki is próbálhatták, miként működik ez a gyakorlatban.

Bár az október 5-re meghirdetett rendezvény iránt nem volt elsöprő az érdeklődés, a megjelentek aránya épp ideális volt egy csoportos foglalkozáshoz. Soponyai Ilona könyvtáros és biblioterapeuta tájékoztató előadását követően ugyanis a résztvevők „élesben” is megtapasztalhatták az irodalomterápia mibenlétét.

Településünk könyvtárosa biblioterápiával is foglalkozik

A módszer a személyiségfejlődés támogatását szolgálja, hiszen már évszázadokkal ezelőtt elismerték az irodalmi művek gyógyító hatását. Ilona könyvtárosként gyakran elbeszélgetett olvasóival arról, milyen hatást gyakorolt rájuk egy-egy irodalmi mű, így határozta el, hogy mélyebben beleássa magát a témába.

A terápiában való részvételhez nem szükséges „könyvmolynak” lenni, nem kell sok irodalmi művet sem ismerni, hiszen alapvetően egy-egy rövid prózai szöveg, vagy vers felolvasása után indul el a beszélgetés arról, hogy a jelenlévőkben személy szerint, milyen érzéseket, emlékeket, gondolatokat hozott felszínre az elhangzott idézet.

Fontos, hogy a biblioterápia nem azonos a pszíchoterápiával, de a mindennapi problémákban, kisebb életvezetési krízisekben mégis sokszor mankóként szolgálhat, mert a csoportos foglalkozások során magyarázatot adhat az egyes szituációban tanúsított viselkedésre, felfokozott érzelmi állapotra. Olykor mások véleménye, hozzászólása ébreszti rá az embert, helyesen gondolkodik-e egy-egy élethelyzetet illetően. Téma lehet bármi: például az anyaság, vagy apaság megélése, párkapcsolat, házassági problémák, avagy a gyermeknevelés és még sok más valós, sokunk által megtapasztalt élethelyzet.

A foglalkozást mindig az irodalomterapeuta vezeti, a beszélgetés tárgya, illetve elindítója pedig egy, az adott témát érintő vers, vagy versidézet, novella és mese, esetleg regényrészlet. A foglalkozás azonban egyéni is lehet, míg a csoportos – támától függően — nyílt és zárt formában is történhet. Utóbbiban csak a téma szerinti meghívottak vannak jelen, míg a nyílt terápián bárki részt vehet. Egy-egy témakört többszöri találkozás során tárgyalnak meg az érdeklődők. A csoporttagok interakciója sokat segít abban, hogy senki ne érezze magát elszigetelve a saját gondjaival. Ugyanakkor a részvételt illetően fontos a kitartás, mert az mindig eredményre, a problémák megoldásához vezet – mutatott rá Soponyai Ilona.

Mint említettük, az irodalomterápiával nem csak elméletben ismerkedtek meg a résztvevők, hanem a gyakorlatban is, miután településünk könyvtárosa felolvasta Pilinszky János: Átváltozás című versét. Olyannyira sikeresnek bizonyult az első csoportfoglalkozás, hogy a jelenlévők egyhangúan a folytatás mellett döntöttek.

Legközelebb november 9-én, kedden 16,30 órára várják irodalomterápiára a berhidai érdeklődőket. A foglalkozás nyitott, bátran lehet még csatlakozni!

Kövess: