/

Elődeink példájából erőt, hitet és bátorságot merítünk

7 perc olvasás

Berhidán zenés műsorral köszöntötték az időseket

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben az idősek világnapjává nyilvánította október 1-ét, s immár három évtizedes hagyománya van, hogy ezen a napon a világ számos országában, így hazánkban is különféle programokkal köszöntik az időseket. Idén Berhidán a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében élvezetes zenés műsorral kedveskedtek a szépkorúaknak.

A szívesen hallgatott, Hatás Andrea és Zayzon Csaba előadásában elhangzott, örökzöld slágerek előtt, településünk nyugdíjasait Pergő Margit polgármester köszöntötte. Rámutatott, hogy az emberiség régi vágya a hosszú és minőségi élet. Az ENSZ részéről viszont megállapításra került, hogy a világ egyik fő problémája az emberiség elöregedése. Még ebben az évszázadban, úgy 30 év múlva, csaknem kétmilliárdra nőhet bolygónkon az idősek száma. Ezért is fontos foglalkozni a kérdéssel, s az idősügyi program bevezetése valamennyi ország egyik fontos feladatává nőtte ki magát. Nem csak bevezetni, de fejleszteni is szükséges, mert a hosszú élet az emberiség haladásának a diadala is – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy a hosszú élet titka már nagyon régóta foglalkoztatja az emberiséget, így ősrégi feljegyzéseket is szép számmal találunk arról, miként lehetséges sokáig élni. Egy ilyen, a 13. századból fennmaradt írásos emlék például azt fejtegeti, mit kell tennie a korosodó embernek ahhoz, hogy a szépkort megérve, még sok esztendőn át aktívan élhessen.

A zenés műsor előtt Pergő Margit polgármester köszöntötte településünk nyugdíjasait

„Elvesd te magadtól minden súlyos gondod. Hidd el, hogy sokat árt szertelen haragod. Mértékletesen élj boroddal, étkeddel, így lészen hasznosabb, amit bévesz, hidd el. Mihelyen ebédlessz, járni, kelni kelj fel, ha szerét teheted, déli álmod hagyd el, a vizeletedet nálad ne szorongasd, úgy igyekezzél, hogy ezeket megtarthasd, hogy sok esztendőre napjaidat nyújthasd!”

Hatás Andrea és Zayzon Csaba színpadról „leköltözve” bensőségessé varázsolták a rendezvényt

Pergő Margit beszédében hangsúlyozta: Az időseknek szembe kell nézni azzal, hogy csökken a testi erejük, munkabíró képességük, elveszíthetik egyes képességeiket, és gyakrabban betegszenek meg. Nem könnyű feltalálni magunkat a gyengülő teherbírástól megváltozott helyzetekben, és elfogadni addig elismert szerepek elvesztését. A fokozatosan kialakuló új élethelyzet szinte minden idős embert elgondolkodtat és megráz, mert felhívja a figyelmet az emberi korlátok valóságára. Nem magától értetődő elfogadni mindezt, de nem is kell félni senkinek az öregkor sötét és nyomasztó szokásaitól.

Aláhúzta: A történelemben mindig alapvető volt az idősek nevelő szerepe, ami a mai kor számára is kiutat jelenthet: fiatalok és idősek együtt és egymásért ebben a vérzivataros világban! Hiszen a mindennapi munkánkhoz az elődeink példájából meríthetünk erőt, hitet és bátorságot. Említette a megvalósításra váró berhidai tájházat, amelynek berendezéséhez nagy szükség lesz az idősek segítségére, hiszen ők ismerik leginkább településünk múltját, s sokan közülük olyan tárgyak és eszközök birtokában vannak, amelyek hatalmas értéket jelentenek az utókor számára.

 

A közönség soraiból táncpartnere is akadt Hatás Andreának

A polgármester köszöntőjében kitért arra is, hogy különösen nehéz időszakot éltünk meg az elmúlt időszakban, de még mindig nem lélegezhetünk fel, mert a pusztító vírus, sajnos továbbra is jelen van, ezért igen fontos, hogy vigyázzunk magunkra és másokra! Ezt szem előtt tartva kívánta mindenkinek, hogy derűsen, jó egészségben éljék meg mindennapjaikat, családjuk és hozzátartozóik nagy örömére!

Mint megtudtuk, Berhida legidősebb polgára a 99 éves Emma néni, aki négy éve a helyi idősotthon lakója. Őt az idősek világnapja alkalmából, a délelőtt folyamán az intézetben műsorral ünnepelték lakótársai, a polgármester pedig virágcsokorral és ajándékcsomaggal köszöntötte.

  

Kövess: