/

Néptáncok, Zenével írt történelem és koncertek

12 perc olvasás

Berhidai Napok a nagyszínpadon

A „szirénhangokra” rácáfolva, sikerült a XXVIII. Berhidai Napokat a helyi csoportokkal és fellépőkkel is sikeressé tenni. A szombat délután kezdődő központi rendezvényen egymást követték a berhidai néptáncosok, részesei lehettünk a Zenével Írt Történelem Egyesület remekbeszabott produkciójának, majd csaknem hajnalig csápolhattak kedvenceiknek a koncertek rajongói is. Noha idén kicsit más volt a megszokottnál, a programsorozatban mégis mindenki meglelhette a neki leginkább tetsző műfajt, rendezvényt.

Mint arra Pergő Margit polgármester a központi ünnepségen mondott köszöntőjében is utalt, idén a Berhidai Napok szervezői korántsem voltak könnyű helyzetben, hiszen az egymást követő járványügyi korlátozások miatt, meglehetősen bizonytalan volt a programsorozat sorsa.

„Már év elején dönteni kellett volna a programokról és szerződni a fellépőkkel, ám erre azért nem kerülhetett sor, mert zárlat zárlatot követett. Végül a járványügyi előírások betartása okán, úgy döntöttünk, hogy ezúttal nem sűrítjük 2-3 napba a rendezvényeket, hanem szinte a hét minden napján lesz egy-egy, kis létszámmal, de hosszabb ideig látogatható program. Anélkül, hogy túldicsérnénk magunkat – a számos berhidai fellépőt és alkotót látva – nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy rengeteg tehetséges ember él a településünkön! Sokan közülük csak a maguk szórakozására kezdtek el egy-egy műfajt művelni, majd miután elérték a vállalható színvonalat, és nagy örömünkre, kiálltak a széles nyilvánosság elé – fogalmazott Pergő Margit, majd hozzátette: a szervezői csapat számára — élén Gerőfiné Mészáros Anita intézményvezetővel — a többnapos program korántsem jelentett kevesebb erőfeszítést, mégis minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy valamennyi korosztálynak tartalmas és színvonalas szórakozást kínáljanak.”

Köszöntője végén a polgármester megköszönte mind a közreműködőknek, mind a látogatóknak, hogy részesei voltak az idei, közel egy hétig tartó rendezvényeknek.

A csodaszép késő nyári napon, a nagyszínpadon – a közönség örömére — egymást váltották a néptánc koreográfiák. Városunk több csoporttal, együttessel is dicsekedhet. A Berhida Néptáncegyüttesben több korosztály is ropja a különféle tájegységek néptáncait, amelyekből ezúttal egy egész csokorra valót láthatott a közönség.

A Berhoda Néptáncegyüttes fellépése

Idén alakult meg és vette fel a Piros Pipacs nevet a négytagú roma tánccsoport, amely két koreográfiával mutatkozott be a színpadon.

Piros Pipacs Tánccsoport

Fellépett a Rokolya Néptánccsoport és megcsodálhattuk a Berhidai Nyugdíjas Klub néptáncosainak búcsúfellépését is. Utóbbiak húsz esztendő után köszöntek el a hőn szeretetett, de – saját bevallásuk szerint – számukra már nagy erőfeszítéseket követelő elfoglaltságtól. A tánccsoport korábbi és jelenlegi tagjait név szerint szólították a színpadra és köszönték meg a húszéves, kitartó munkájukat.

Rokolya Néptánccsoport

Pergő Margit polgármestertől és Nyírő István alpolgármestertől ajándékcsomagot vett át: Antal Jánosné, a csoport első vezetője, Molnár Sándor jelenlegi vezető. Továbbá a tánccsoport tagjai: Molnár Sándorné, Horváth Istvánné, Daróczi Gyuláné, Haldi István és felesége, Kiss József, Miklós László és felesége, Nagy Józsefné, Nesó Istvánné, Pál Attiláné, Punk Józsefné, Simon Ferencné, Szigeti Józsefné, Talabér Sándorné, Varga Istvánné és még egy Varga Istvánné, valamint Punk József, aki valamennyi fellépésükre elkísérte a csoportot, fényképeket, videókat készített róluk.

A Berhidai Nyugdíjas Klub Néptánccsoportja

Pályázatok és díjak

A délutáni program keretében díjak átadására is sor került. A Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár Pilinszky János költő születésének 100. évfordulója alkalmából háromfordulós rejtvénypályázattal csatlakozott az országos megemlékezésekbe. A rejtvények sikeres megfejtői Soponyai Ilona könyvtárostól vehették át a jutalmakat, köztük Miklósné Horgos Pálma, Szilvásiné Kulber Erzsébet, Tóth Enikő és Bagi Szilvia.

Az Összefogással Berhidáért Egyesület két pályázatot hirdetett az idén. A sikeres pályázóknak a szervezet elnöke, Turcsányi Istvánné adta át az elismeréseket. A Történetek Berhidáról elnevezésű pályázat két díjazott szerzője szeretett volna anonim maradni, de Kolcsik László és Horváth Sándorné Jutka átvette a részvételért járó jutalmat. Írásaikat az Önkormányzati Híradóban oldvashattuk.  
A Tiszta udvar – Rendes Ház című pályázaton hat, településünkön élő személy — Gergely Éva, Gergely Lászlóné, Pazárné Somogyi Mária, Sümegi Gyuláné, Varga Károlyné, valamint a Tulipán utca 9. számú társasház lakóit képviselő Kadlicskó Sándor vehette át, és teheti ki a háza falára ezt a szép környezetért járó kitüntető címet, amit háromtagú bíráló bizottság ítélt oda a nevezőknek.

Zenével írt történelem

A szeptember 11-ei színpadi műsor egyik fénypontja a Zenével írt történelem című, zenés-táncos rockzenei összeállítás volt, amely a zene, az ének és a tánc szárnyán vezette át a nézőket a magyar történelem állomásain, az őskortól napjainkig. A produkciót az azonos nevet viselő, berhidai egyesület adta elő, amelynek szereplőit a Berhidai Napok színpadán legutóbb az István a király rockoperában láthattunk-hallhattunk. Jelen összeállítással tavaly a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárban, a magyar kultúra napján léptek a helyi, teltházas közönség elé. Remekbeszabott műsorukat az erdélyi Sepsibükszád testvértelepülés Falunapok programjában is bemutatták, valamint szerepeltek Pétfürdőn a 3. Jótékonysági gálán és legutóbb Balatonvilágoson is felléptek. A sikeres összeállítással most a Berhidai Napok népes közönségét ragadta magával a zene, a dal és a tánc összjátéka. Időnként a forró szeptemberi délután dacára, a hideg futkosott a hátunkon, aztán hol fellélegeztünk, hol újra megborzongtunk és végül könnyek szöktek a szemünkbe. Felemelő élmény volt a Zenével Írt Történelem Egyesület másfél órás zenés-táncos produkciója!  

Végül az esti koncerteket sem kellett nélkülözniük a berhidaiaknak. A Hangár21, a Kopaszkutya Rt. és az Aroma együttes váltotta egymást a nagyszínpadon, biztosítva a jó hangulatot. Ahogyan az idei plakát is hirdette, a 28. Berhidai Napok ezúttal valóban a helyiek ünnepe volt.  

Kövess: