/

Termények, befőttek és pompás virágok

7 perc olvasás

Konyhakerti csodák a Kertbarát Kör idei kiállításán

Bár a tavaszi és nyári időjárás korántsem kedvezett a kertészkedőknek, a Berhidai Kertbarát Kör idén is képes volt meglepetést okozni. A Berhidai Napokon látható hagyományos kiállításukat ezúttal kisebb területen, a Kossuth utcai művelődési házban rendezték be, ahol a sokszínűen pompázó cserepes virágok és zöld növények ölelésében elrendezett fonott kiskosaraik idén is változatos terményektől, üde zöldségektől és ínycsiklandó gyümölcsöktől roskadoztak.

Főként a sokéves tapasztalatnak köszönhető, hogy a rutinos kertészkedőkön még az extrém időjárás sem fogott ki, hiszen a Kertbarát Kör városunk egyik legrégebbi csoportja, amely immár 49 éve működik és a jelenlegi tagok zöme már évtizedekkel ezelőtt bekapcsolódott a közösség munkájába. Idén a szokatlanul didergős májust és a sok csapadékkal érkező júniust a szinte elviselhetetlen júliusi és augusztusi kánikula követte, így nem csoda, hogy a kevésbé gyakorlott kertészkedők a megszokottnál jóval kevesebb termést takaríthattak be. Ezen a tavaszon a korai sárgabarack már virágzáskor elfagyott. A málnát és szedret a júliusi aszály tette tönkre, a zöldségek meg rengeteg öntözést követeltek. A tapasztaltabb termesztők leleményességének köszönhetően azonban így sem maradtak üresen a kamrák polcai, ebből-abból befőzésre is került, s közben a legszebb terményeiket gondosan őrizték, hogy hagyományos kiállításukon is legyen mit az asztalra tenniük. Arra is számítva, hogy nem csak megcsodálják, hanem néhányan kedvet is kapnak saját kiskertjük megművelésére, némi zöldség és gyümölcs termesztésére.

Ahogy arra a szeptember 9-ei kiállítás megnyitóján Kellerné Szász Anikó, a Kertbarát Kör vezetője rámutatott, a 49 évvel ezelőtt alakult közösségnek már akkor nagy szerepe volt a kultúrház életében, ahová összejöveteleiket, programjaikat szervezhették, s első kiállításaik is itt leltek otthonra. Idén újra visszatértek első bemutatkozásaik színhelyére, ahol nagy odafigyeléssel és örömmel díszítették fel kertjeik ékességeivel és csodáival a Berhidai Művelődési ház és Könyvtár földszintjét.

A terménykiállítást Pergő Margit polgármester nyitotta meg. Kiemelte: sajnos kénytelenek vagyunk elhinni és elfogadni, hogy brutálisan, soha nem tapasztalt módon változik az időjárás. Meleg van és még ennél magasabb hőmérsékletekre is fel kell készülnünk, ami korántsem kedvez a kertészeknek. Mégis, még mindig jobb, ha ennek dacára is megpróbálkoznak a termesztéssel, mert úgy vehetik le a saját termésüket, hogy tudják, milyen szerrel védték meg a kártevőktől, vagy esetleg teljesen vegyszermentesen ért be. Ezért arra ösztönzött mindenkit, hogy bár igencsak fáradtságos munka a kertészkedés, meg alaposan időjárásfüggő is az eredménye, mégis érdemes belevágni! Kezdhetik pár tő paradicsommal és paprikával, amit akár cserépben is gondozhatnak a teraszon, vagy az erkélyen, és nagy örömmel fogják levenni a termésüket, és garantáltan ízletesebb és egészségesebb lesz bármelyik boltban beszerzett zöldségnél!

A Berhidai összevont népdalkör Fejér megyei népdalokkal színesítette a szabadtéri megnyitót, majd a jelen lévők megcsodálhatták az idén is ízlésesen, rengeteg pompás virággal, zöld növénnyel dekorált, impozáns terménykiállítást, amely még négy napon át várta a látogatókat. Ahogy a polgármester asszony is utalt rá, bízunk benne, hogy a jövőre fennállásnak 50. évfordulóját ünneplő Berhidai Kertbarát Kör még ennél is gazdagabb, látványosabb kiállítással ünnepelheti a jubileumát. Ám ahhoz – fűzték hozzá a közösség már nem fiatal tagjai – bőséges utánpótlásra is szükségük lenne. A tapasztaltak szeretettel várják soraikba a kezdő kertészkedőket, a termesztés apró fortélyait elsajátítatni vágyó fiatalokat.

Kövess: