/

Hamarosan közpark lesz a Lakath téren

5 perc olvasás

Hamarosan közpark lesz a Lakath téren

Évek óta gyakori téma és marad is mindaddig, amíg látványosan meg nem változik, hogy Berhida központját esztétikailag rombolja, jelentősen elcsúfítja a félig romos, üres terület, amelyen egykoron a jobb napokat megélt Csecsemőotthon állt. Voltak ugyan elképzelések, tervek is születtek arról, mit lehetne kezdeni a lebontott épület hűlt helyével, de a megvalósításuk — sohasem a jó szándék, hanem — pénzforrás hiányában kudarcba fulladt. Most végre mégis van remény a Lakath tér rendezésére, látványos megújítására.


 A közelmúltban végérvényesen eldőlni látszik, hogy a Lakath tér rendezésére irányuló tervek és vágyak végre a megvalósulás szakaszába kerülnek: Berhida város ugyanis olyan pénzösszeget használhat fel, amelynek köszönhetően létrejöhet a település központját ékesítő közpark.


Nemsokára megváltozik a nem túl felemelő látvány, se vele Berhida központja is sokkal szebb lesz

Mint azt Kéri Katalin városi főépítésztől megtudtuk, először 2017-ben pályázott az önkormányzat a tér rendezésére, de akkor nem nyert. Szerencsére idén Berhida 200 millió forint összegű támogatást kaphat a tér parkosítására.

— Elővettük a korábbi terveket, és a kerttervezővel áttekintettük, miként lehetne azt a rendelkezésre álló összegből megvalósítani. Főként a költségeket kellett újraszámolni, és meghatározni azt, hogy abból a nagy, komplex tervből, mire futja a most rendelkezésre álló, 200 millió forintból. Sikerült a korábbi költségvetést aktualizálni, így bízunk benne, hogy a fejlesztés látványos része belefér a pályázaton elnyert támogatási összegbe – nyilatkozta lapunknak a főépítész. Hozzátette, a munkálatokat azonban az engedélyek megszerzését követően lehet majd elkezdeni.Mivel a beruházás a Kistemplom környezetének részét is alkotja, a kerttervet a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Főosztályán is engedélyeztetni kell. A Kistemplom, illetve a középkori eredetű, Szent Kereszt római katolikus templom kiemelt érték, így aTervtanács véleményezésére is szükség van. A cél természetesen az, hogy a templom a projekt megvalósítását követően is méltó környezetben maradjon. Ha ez az engedély megvan, a továbbiakban a megyei önkormányzat Örökségvédelmi Főosztályán is engedélyeztetni kell a tér teljes átalakítását, és csak ezután történhet meg az első kapavágás. Vegyük még hozzá – folytatta –, hogy a tér régészeti területnek is számít, bár már nem egészen feltáratlan, mert a csatornaépítés során egy részét felásták, de a fák telepítésekora régészek is újra áttekintik a felásott részeket.

Kéri Katalin hangsúlyozta: bár a kerttervezőtől azt kérték, határozzon meg ütemeket, hiszen úgy tűnt, hogy a terv szerinti teljes beruházás megvalósítása egyszerre túl költséges lenne, de szerencsére, sikerült úgy alakítani, hogy a Lakath Park jelentős része megépíthető ebből, a most rendelkezésre álló pályázati forrásból. A továbbiakban pedig már apróbb feladatok maradnak, amelyeket az önkormányzat akár önerőből is megvalósíthat, pótolhat.

A Lakath Park terveiről készült kisfilmet itt lehet megtekinteni:
https://www.youtube.com/watch?v=IdV9aVGqlRQ

Kövess: