/

Szabadságvesztés illegális szemételhelyezésért

5 perc olvasás

Sokan talán nem tudják, hogy idén márciustól nem csupán pénzbírsággal, hanem akár szabadságvesztéssel is sújtható az a személy, aki nagy mennyiségű, vagy rendkívül veszélyes – az ember egészségére káros, illetve a föld, a levegő és víz szennyezésére alkalmas — hulladékot helyez el hatósági engedély nélkül, vagyis illegálisan.
 

Lesújtó és elszomorító látvány, ha a természetben járva, vagy a település külterületein szemétkupacokkal találkozunk. Bízunk benne, hogy az idei törvénymódosítás végre visszatartja az illegális szemetelőket attól, hogy közterületen szabaduljanak meg felesleges tárgyaiktól. A Büntető Törvénykönyv módosítása értelmében ugyanis az engedély nélküli, jelentős mennyiségű hulladék kihelyezése ez év március 1-től bűncselekménynek minősül és akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Jelentős mennyiségű hulladék elhelyezésnek számít, ha 1000 (egyezer) kilót, vagy 10 köbmétert meghaladó szeméttől szabadul meg valaki úgy, hogy nem engedélyezett, nem legális szemétlerakó helyre szállítja, hanem közterületen – saját vagy más ingatlanán – helyezi el. Ráadásul, az a személy, aki a különösen nagy mennyiségű, vagy rendkívül veszélyes hulladék illegális elhelyezését sorozatban, azaz visszaesőként követné el, a büntetése ennél is súlyosabb, két évtől akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Hogyan lehet ezt elkerülni? Úgy, hogy a jelentős mennyiségű hulladékot, amit a heti szemétszállítási napon nem tudnak kihelyezni, mert meghaladja a hulladéktároló edény mértékét, ne a természetbe hurcolják, vagy a település külterületére borítsák ki, mert az illegális hulladék elhelyezés immár bűncselekménynek számít. Az a biztonságos, ha átadják az engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek, vagy vele szállítatják el.  

Egyébként, Berhidán évente kétszer, minden ingatlan tulajdonos számára elérhető a lomtalanítás. Egy alkalommal, meghatározott időpontban általános városi lomtalanítást végez a szolgáltató. Ez alkalommal ingatlanonként 1,5 köbméter hulladék elszállítását végzik el. A másik lehetőség, hogy évente egyszer, egyéni lomtalanítás is igényelhető. Ez esetben egy előre egyeztetett időpontban házhoz rendelhető a szolgáltatás, amely során ugyancsak 1,5 köbméter hulladéktól lehet megszabadulni. Ha ezt a mennyiséget is meghaladja a házban keletkező szemét, érdemes konténert rendelni és legálisan elszállítatni. Lehet, hogy ez költséges, de sokkal magasabb árat kell fizetnie annak, aki illegálisan próbál megszabadulni a feleslegessé vált holmitól, vagy bármilyen hulladéktól.
Városunkban a június végén lezajlott lomtalanítás során közel 50 ezer kilónyi hulladék került elszállításra.   

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséről szóló hivatalos tájékoztatót itt olvashatják:
https://berhida.asp.lgov.hu/sites/berhida/files/imce/2021-08/tajekoztatas-hulladek-rendejenek-megsertese.pdf

Kövess: