Berhidai Napok – idén szerényebben

5 perc olvasás

Ahogy mindenki életére, úgy a közösségi programok szervezésére is alaposan rányomta a bélyegét a vírusveszély. Míg tavaly a járványügyi szabályok miatt teljes egészében elmaradtak a Berhidai Napok rendezvényei, idén – ugyancsak emiatt – a kevesebb közönséget vonzó programok kerülnek előtérbe. A helyi képviselő-testület által elfogadott terv szerint, ebben az évben több kiállítás – alkotói, gyűjteményes és termény bemutatkozás –, de kevesebb és jóval szerényebb színpadi produkció várja majd az érdeklődőket. Nem maradnak el a gyermekprogramok, lesz futóverseny és játszóház, a felnőttek számára főző- és lekvárverseny is, de az utcabál nem kerül megrendezésre és nem állítják fel a 600 négyzetméteres büfé-rendezvénysátort sem.

Amikor Berhida Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 24-én elfogadta a szeptemberre tervezett Berhidai Napok programtervét, még teljes volt a bizonytalanság a járványügyi intézkedések tekintetében. A mielőbbi döntéshozatalra azonban szükség volt, mert a szervezési és engedélyezési folyamat hosszabb időt vesz igénybe. Korábban ebben az időszakban már a programterv véglegesítése zajlott, így június végén már igencsak időszerű volt a döntés, rendezzenek-e nagyszabású koncerteket (500 fő felett védettségi igazolvánnyal tarthatóak), vagy idén inkább a kisebb közönséget vonzó programok szervezését választják.

A képviselők a korábbi évek gyakorlatával ellentétben, a szerényebb keretek között zajló Berhidai Napok mellett tették le a voksot. Határozatukat az is indokolta, hogy a még érvényben lévő járványügyi szabályok meglehetősen behatárolták, behatárolják a lehetőségeket.

Ennek megfelelően már az 500 főt meghaladó közönség előtt megtartott koncerten kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, ami nemcsak nehezíti, de még költségesebbé tenné a szervezést. Gerőfiné Mészáros Anita, a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője utalt rá, hogy az idei rendezvénysorozat színpadi produkcióinak szervezését tovább nehezíti, hogy a hagyományok szerint, a Berhidai Napokon a színpadon nem csak koncertekre számít a közönség, hanem a helyi csoportok, énekkarok, tánccsoportok is rendszeresen bemutatkoznak. Csakhogy a járványügyi korlátozások következtében ezeknek a helyi csoportoknak már hosszú hónapok óta nem volt alkalmuk próbálni, új produkciókat létrehozni, és szeptemberig is kevés idejük marad a felkészülésre. Ugyanezen okból az óvodáinktól és az iskoláinktól sem várhatjuk el a színvonalas fellépést.

Az intézményvezető hozzátette: a programok szervezésében azonban idén is szorosan együttműködnek a katolikus és református egyházzal, így az előző évek gyakorlatának megfelelően, templomainkban is számíthatunk kulturális programokra, kiállításokra, komolyzenei koncertekre. A tervek alapján azonban a színpadi produkciókat sem kell teljesen nélkülözni a berhidai közönségnek, de ezeket most egyetlen napba sűrítik, és a népszerű sztárfellépők helyett, elsősorban a helyi és környékbeli csoportok műsorát láthatják majd. A Berhidai Napok programjai a járványügyi intézkedésekhez igazodva még módosulhatnak, de nagy vonalakban már nem sokat változnak. A rendezvénysorozat szeptember 7-től 11-ig tart . A részletes programról és a szervezési változásokról rendszeresen tájékoztatjuk olvasóinkat.

Kövess: